Тазгодишният юли се нареди сред най-горещите в света, откакто се

...
Тазгодишният юли се нареди сред най-горещите в света, откакто се
Коментари Харесай

Тазгодишният юли е третият най-горещ в статистиката

Тазгодишният юли се подреди измежду най-горещите в света, откогато се води статистика, като отстъпва единствено на тези месеци през 2019 година и 2016 година, заяви Ройтерс.

Необичайно високи температура бяха регистрирани през юли по целия свят - от Финландия до Съединени американски щати, оповестиха европейски учени.

Това е следващото доказателство за дълготрайната наклонност за стопляне - предходните седем години са най-топлите в света, като парниковите излъчвания трансформират климата на планетата ни.

" Когато погледнем температурите в света, има огромни съмнения от година до година, даже от месец до месец - сподели Фрея Вамборг, старши откривател в европейската стратегия " Коперник " пред Ройтерс. - В последна сметка обаче в основата виждаме световно стопляне, и то в множеството региони по света. "

Миналият месец, дружно с юли 2020 година е на трето място по високи температури в света, откогато се води статистика, след юли 2019 година и юли 2016 година

В Европа той е вторият най-горещ след юли 2010 година

Програмата за климатичните промени " Коперник " има информация доникъде на предишния век, само че тя се съпоставя с други бази данни, които доближават доникъде на 19-и век.

Много региони предишния месец бяха застигнати от рискови прояви на климата - в сходство с научния консенсус, че поради световното стопляне горещите талази стават по-вероятни и по-тежки, а по-високите температури усилват мощните дъждове на планетата.

Започналите през юни рекордни горещини в Съединени американски щати и Канада лишиха живота на стотици хора и доведоха до разрастващи се горски пожари. В Китай, Белгия и Германия мощните превалявания провокираха големи наводнения.

В тропическия север на Австралия предишния месец бяха регистрирани най-високите дневни оптимални температури.

В Северна Африка също температурите са били по-високи от естествените " съвсем на всички места ", по данни на програмата " Коперник ".

Някои региони са били малко по-хладни от междинното, да вземем за пример Германия и елементи от Русия.

Ралф Тоуми от института по климата " Грантам " към Лондонския имперски лицей сподели, че неотдавнашните рекордни горещини не са изненадващи, като се има поради дълготрайния модел на покачващи се температури.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР