Тайпе обяви в четвъртък, че официално открива свое представителство в

...
Тайпе обяви в четвъртък, че официално открива свое представителство в
Коментари Харесай

Тайван ядоса Китай с първото си представителство в Европа

Тайпе разгласи в четвъртък, че публично открива свое посланичество в Литва, употребявайки името Тайван,  което е голямо дипломатическо опълчване на акцията за напън от страна на Пекин, предава в. ``Гаридън``.

Литва разкри през юли, че се е съгласила да разреши на самоуправляващия се Тайван да открие свое посланичество, употребявайки името си - първият  дипломатически пост на острова в Европа от 18 години. Този ход провокира гневен укор от страна на Китай, който отдръпна посланика си в Литва и изиска от Вилнюс да направи същото, което в последна сметка и се случи на 10 август 2021 година Други тайвански представителства в Европа и Съединените щати употребяват името на града Тайпе, заобикаляйки споменаването на самия остров, който Китай приема за своя лична територия.

Министерството на външните работи на Тайван заяви, че офисът в Литва ще бъде ръководен от Ерик Хуанг, който понастоящем е началник на задачата на Тайпе в прилежаща Латвия. " Много съм щастлив, че имам възможност да бъда посредник и насърчител на връзките сред Тайван и Литва ", съобщи Хуанг пред Агенция Франс Прес, цитира БГНЕС.

Относно смисъла на потреблението на името Тайван той сподели, че то е " несъмнено, многозначително ". " Няма да акцентираме прекалено много на геополитическия подтекст. Като посланичество на моята страна това, върху което съм концентриран, е да предизвиквам основни връзки ".

Само 15 страни публично признават Тайпе вместо Пекин.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР