Тайландската Pheu Thai ще се съюзи с военните си съперници, за да сформира ново правителство

...
Тайландската популистка Pheu Thai партия заяви, че кандидатурата й да
Коментари Харесай

Тайландската популистка Pheu Thai партия заяви, че кандидатурата й да ръководи следващото правителство има подкрепата на 14 партии, включително две в съюз с нейните бивши военни съперници.< /p>

Съобщението в понеделник идва ден преди парламентарното гласуване за нов министър-председател и тъй като основателят на Pheu Thai и бивш министър-председател Таксин Шинаватра се готви да се завърне в кралството след 15 години в самоналожено изгнание.

Очаква се Pheu Thai да номинира магната за недвижими имоти Срета Тависин за следващ лидер на страната.

Партията стана втора на изборите в Тайланд на 14 май, но пое съставянето на правителството, след като консервативните членове на неизбрана горна камара блокираха опитите на Move Forward – прогресивната партия, която спечели изборите – да осигури най-високия пост за своя кандидат .

60-годишният Срета, новодошъл политически, ще се нуждае от подкрепата на 375 законодатели или повече от половината от горната и долната камара на парламента, за да бъде одобрен за министър-председател и да формира следващото правителство.

Phumtham Wechayachai, заместник-лидер на Pheu Thai, каза пред информационната агенция Reuters, че Srettha има подкрепата на 14 партии, включително партията Обединена тайландска нация, свързана с отиващия си премиер Прают Чан-Оча и партията Паланг Прачарат на вицепремиера Правит Вонгсуван.

Прают, бивш генерал, организира преврата, който свали правителството на Pheu Thai, водено от сестрата на Таксин, Йинглук Шинаватра, през 2014 г.


Уебсайтът на Bangkok Post съобщи, че 14-партийната коалиция, подкрепяща Срета, има 317 гласа в долната камара. Той ще се нуждае от подкрепата на още 58 законодатели, за да бъде назначен за министър-председател.

Очаква се Pheu Thai да обяви официално коалицията в Банкок в понеделник следобед.

Move Forward заяви, че няма да подкрепи многопартийните усилия на Pheu Thai, твърдейки, че те са изкривили резултата от изборите и са против волята на обществото.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето тайландци не са съгласни с плана на Pheu Thai за коалиционно правителство, което включва партиите на Prayuth и Prawit. Проучването на Националния институт за администрация за развитие, публикувано в неделя, показа, че около 64 процента от анкетираните не са съгласни или напълно несъгласни с идеята Pheu Thai да се съюзи с партиите, подкрепяни от военните.

Pheu Thai междувременно се извини, че не е спазил предизборното си обещание да не се присъедини към военните партии.

„Трябва да направим корекции, за да поддържаме страната“, каза Петонгтарн Шинаватра, която е дъщеря на Таксин.

„Разбира се, Pheu Thai има своята цена, това е критиката на хората. Смирено приемаме и се извиняваме, че разочаровахме и натъжихме мнозина.“

Тя добави, че планираното завръщане на Таксин в Тайланд във вторник няма нищо общо с политиката.

74-годишният бивш телекомуникационен магнат, който беше министър-председател от 2001 г. до свалянето му при преврат през 2006 г., се очаква да кацне на летище Don Mueang в Банкок в 9 сутринта (02:00 GMT) във вторник. Очакваното му пристигане ще дойде броени часове преди парламентът да гласува за премиер.

Таксин, който живее предимно в Дубай, след като избяга от Тайланд, за да избегне присъда затвор за корупция, все още е изправен пред възможността да лежи в затвора.

„Завръщането на Таксин в деня на гласуването показва, че той е уверен, че кандидатът за министър-председател на Pheu Thai ще бъде избран в един тур“, каза Танапорн Сриякул, председател на Асоциацията на политическите науки в университета Kasetsart.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР