Тайланд ще забрани употребата на марихуана за развлекателни цели до

...
Тайланд ще забрани употребата на марихуана за развлекателни цели до
Коментари Харесай

Тайланд забранява употребата на канабис за развлекателни цели

Тайланд ще забрани използването на марихуана за развлекателни цели до края на тази година, само че потреблението ѝ за медицински цели ще бъде разрешено , съобщи министърът на опазването на здравето в изявление за „ Reuters “.

След като Тайланд стана първата страна в Югоизточна Азия, която позволи използването на марихуана за медицински цели през 2018 година, а по-късно и за развлекателни цели през 2022 година, тази промишленост се разрасна бързо , като цената ѝ се чака да доближи 1,2 милиарда $ до идната година.

Критиците настояват, че в границите на една седмица след декриминализацията са били признати небрежно несистематизирани разпореждания , а държавното управление е изготвило нов закон за контролиране на използването на канабис, който се чака да влезе в действие до края на годината. Проектозаконът ще бъде показан на кабинета за утвърждение идващия месец, след което ще бъде импортиран в Народното събрание, с цел да бъде признат публично преди края на годината, съобщи министърът на опазването на здравето Чолнан Шрикаев .

„ Без закон за контролиране на канабиса, ще бъдат осъществявани злоупотреби. Злоупотребата с канабис има негативно влияние върху децата. В дълготраен проект това може да докара до използването на други опиати, “, разяснява здравният министър през вчерашния ден, визирайки използването за продукта за развлекателни цели.

Предишното държавно управление не съумя да прокара подобен закон в Народното събрание преди изборите през май предходната година, което остави страната без закон, който да контролира строго използването на веществото. На магазините за канабис, които работят нелегално, няма да бъде разрешено да продължат активността си, а развъждането на канабис в домашни условия също ще бъде неразрешено , разкри Чолнан, който дефинира броя на законно записаните магазини на 20 000.

Проектозаконът планува санкция до 60 000 бата (1700 долара) за приложимост на канабис за развлекателни цели , а тези, които продават канабис за такава приложимост и вземат участие в реклама или маркетинг на растението или приспособленията за пушенето му, са застрашени от затвор до една година , парична санкция в размер на 100 000 бата (2800 долара), или и двете. Предвидено е още да се затегнат наказванията за развъждане на канабис без лиценз, като лишаването от независимост варира от една до три години, а санкциите – от 20 000 бата до 300 000 бата. Министърът посочи, че за вноса , износа , развъждането и потреблението на канабис за търговски цели също ще се изискват разрешителни . Правителството, признавайки икономическата изгода от производството на канабис, ще даде на бизнеса време да се приспособи към новите регулации. Такива магазини могат да работят до приключване на лицензите им и да се преструктурират в легални клиники за канабис, в случай че съблюдават новите правила, съобщи Чолнан и добави, че новият правилник няма да окаже въздействие върху туризма.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР