"Тая вечер НАП заминава". Това е написал хакерът Кристиян Бойков

...
"Тая вечер НАП заминава". Това е написал хакерът Кристиян Бойков
Коментари Харесай

Кристиян в чат с шефа си: Тая вечер НАП заминава

"Тая вечер Национална агенция за приходите отпътува ". Това е написал хакерът Кристиян Бойков в конфиденциален чат в Telegram с шефа си Иван Тодоров. Това сочи експертна информация, направена на 6 август. Тя е едно от новите доказателства на прокуратурата по делото за кибертероризъм против Бойков и Тодоров. Двамата са упрекнати за хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която бяха източени данните на над 5 млн. българи и компании.

ВИЖ ОЩЕ: Хакерът Кристиян изненадващо в спецсъда

Апелативният профилиран съд върна притежателя на ТАД груп Иван Тодоров в ареста. На първа инстанция му наложена 100 000 лева гаранция за свободата, само че Тодоров обжалваше несполучливо през днешния ден. А прокуратурата показа куп нови доказателства против него.

Съдът одобри за задоволителни доказателства на прокуратурата, че Тодоров е подбудителят на подчинения му чиновник Кристиян Бойков да копира данни от Национална агенция за приходите и да ги популяризира в интернет, с цел да сътвори ужас у популацията. Едно от новите доказателства на обвиняването е експертиза от охранителни камери в офиса на ТАД груп, доказваща, че Тодоров разяснява с незнайно лице по телефона хакнатите данни на Национална агенция за приходите.

Съдът одобри още, че като притежател на ТАД Тодоров е има надзор върху чиновниците си и доста добре е знаел какво прави Кристиян. Според обвиняването, в случай че е на независимост, Тодоров може да извърши закононарушение, тъй като ТАД груп отправяла закани към компании, че в случай че не сключат контракт с нея, данните им ще изтекат в медиите.

4 тома спомагателни доказателства показа профилираната прокуратура против Тодоров. Базата данни от Национална агенция за приходите е била качена на уебсайт за анонимно шерване. Всички, на които е била дадена паролата - „ България “, са могли да видят информацията. В конфискуван мобилен телефон пък е открита информация с персонални данни на висши политици, висши магистрати, както и редови прокурори и следователи.

Иззет преносим компютър "разкрил ", че е юридически опит да бъде хакнат уеб сайтът на Агенция „ Митници “. Служител на „ ТАД груп “ свидетелствал, че чул по какъв начин Бойков се заканва да хакне Национална агенция за приходите. Той споделил още, че и тримата обвинени – Иван Тодоров, изпълнителният шеф Георги Янков и Кристиян Бойков, са имали доста близки връзки, постоянно излизали на терасата на офиса и си говорили скрито. Това било доказано от още двама очевидци.

Иван Тодоров предложил да се тестват за сигурност уеб сайтове на компании без знанието на притежателите, сочат показанията на две от потърпевшите компании – „ Нет инфо “ и „ Динамо България “. През цялото време Тодоров мълча в правосъдната зала.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР