Тъй като котките са по природа месоядни животни и се

...
Тъй като котките са по природа месоядни животни и се
Коментари Харесай

Котките ядат ли зеле?

Тъй като котките са по природа месоядни животни и се развиват добре при диета с високо наличие на протеини, основана на месо, те нямат огромна потребност от зеленчуци, макар че сигурно има някои изгоди, в случай че ги храните с дребни количества понякога.

Зелето има доста изгоди за здравето на хората и по тази причина е естествено да се чудите дали този хрупкав зарзават е безвредно да дадете и на вашите котки.

Навярно множеството не са опитвали, само че има и такива, които могат също като заек да изгризат парче зеле, оставено от вас в кухнята. И по този начин, могат ли котките да ядат зеле?

Зелето е изцяло безвредно за вашата котка в умерени количества, само че има няколко фактора, които би трябвало да вземете поради, преди да приготвите купа зеле за вашата котка. Нека да разгледаме кои са някои от тези фактори и дали храненето на вашата котка със зеле е добра концепция или не.

Има ли зелето някакви изгоди за здравето на котките?

Зелето е цялостно с антиоксиданти като кемпферол и сулфорафан, които могат да оказват помощ за понижаване на възпалението и да оказват помощ за естествената отбрана на тялото против свободните радикали, плюс даже да понижат риска от рак.

Червеното или лилавото зеле съдържа антоцианин, който може да помогне за възстановяване на храносмилането и даже се счита, че понижава риска от сърдечни болести. Неразтворимите фибри в зелето също могат да оказват помощ за възстановяване на храносмилането на котката, също така зелето съдържа и разтворими фибри, които оказват помощ на потребните бактерии в червата на вашата котка, и двете дружно също могат да оказват помощ за възстановяване на имунната функционалност на вашата котка.

 Котките ядат ли зеле?

Зелето също е с ниско наличие на холестерол и е цялостно с витамин К, който е превъзходен за кръвта на вашата котка, витамин В6 за възстановяване на действието на нервната система и съществени минерали като калций за здравето на костите и зъбите, както и калий и магнезий.

Потенциални опасности от хранене на котка със зеле

Тъй като котките са месоядни животни, прекалено много зеленчуци не са здравословни за тях, в това число здравословни зеленчуци като зеле. Ако решите да давате на котката си малко количество зеле понякога, то би трябвало да е добре сварено, защото зелето съдържа вещество, наречено тиоцианат.

Този химикал в остатък може да аргументи разстройства във функционалността на щитовидната жлеза на вашата котка, евентуално причинявайки хипотиреоидизъм. Въпреки че ще би трябвало да храните котката си с доста зеле за дълъг интервал от време, с цел да се случи това, въпреки всичко е допустимо.

Освен това зелето е с високо наличие на фибри и може бързо да аргументи газове, отичане на корема и диария при котката, в случай че се яде в огромни количества. Зелето не е токсично за котките и е малко евентуално да аргументи съществени проблеми, само че би трябвало да се дава единствено в умерени количества.

Хранене на котката със зеле

Храненето на вашата котка със сурово зеле ще резервира множеството от главните хранителни субстанции, които вършат зеленчука здравословен за вашата котка, само че това затруднява котката ви да дъвче вярно и то въпреки всичко ще съдържа евентуално нездравословните тиоцианати. Поради тази причина за предпочитане е вареното зеле. Можете леко да сварите, задушите или изпечете зеле за вашата котка, с цел да го извършите по-безопасно и по-смилаемо.

Избягвайте да добавяте сол, чесън или други подправки към зелето, а по-скоро го давайте независимо или го смесвайте с храната на котката. Повечето котки няма да се насладят на зелето единствено по себе си, тъй че евентуално ще би трябвало да смесите малко количество в нормалната им храна.

По принцип едно зелево листо, нарязано на ситно, сварено или задушено и смесено храната на вашата котка (от време на време), е добре, само че наблюдавайте деликатно по какъв начин те реагират на него, преди да ги нахраните повече. Повечето специалисти предлагат не повече от едно зелево листо на седмица или две.

Вижте и:

- Могат ли котките да ядат ябълки;

- Безопасни ли са плодовете и зеленчуците за котките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР