Търсят се и други алтернативиНаправена по време на посещението на

...
Търсят се и други алтернативиНаправена по време на посещението на
Коментари Харесай

Договорихме се с Азербайджан

Търсят се и други други възможности
Направена по време на визитата на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Баку, е направена сделката България да изнася ток, а в подмяна да получава газ.

Министърът означи, че при такава скица – бартер газ против ток, би могло да получим количества през идващите 4-5 месеца, когато ни е най-нужно през зимата, оповестява Българската национална телевизия.

„ Те създават електричество единствено от газ, а ние сме огромен производител на електрическа енергия, изнасяме и имаме свръхпроизводство. Съществува тази опция, доказана е кардинално – в случай че ние може да им предоставяме ток, а те вместо да създават този ток, газта, която икономисват да ни я дадат на нас “, изясни министър Стоянов.



По време на визитата му в Азербайджан главните акценти са били няколко. Първият от тях е бил обвързван с напредъка по интерконектора с южния газов кулоар.
„ Имаме сериозна убеденост, че от 1 октомври тази газова връзка ще тръгне. Азербайджанската страна удостовери, че може да се разчита на осъществяването на контракта, който имаме с тях за 1 милиард куб. метра годишно в цялостен размер “, сподели още Никола Стоянов.

Вторият акцент е обвързван с уголемение на южния газов кулоар, който също би трябвало да проработи. Това би трябвало да се случи до 3-4 година значи, че ще може да получаваме от Азербайджан още 1 милиард куб. метра газ годишно, акцентира министърът.

Трета съществена тематика по време е била възможната опция да получим още тази зима спомагателни количества газ.
Министърът посочи, че договарянията с Газпром не престават, само че никой не знае какво ще стане там, по тази причина се търсят и други други възможности.
Източник: standartnews.com
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР