Търсим пътища за износ на украинско зърно през пристанищата на

...
Търсим пътища за износ на украинско зърно през пристанищата на
Коментари Харесай

Борел: ЕС се стреми да ускори износа на украинско зърно през пристанищата в Черно море


Търсим пътища за експорт на украинско зърно през пристанищата на Европейски Съюз в Черно море, като към този момент извозването на стоката с влакове до такава степен лишава 16 седмици и би било огромен триумф да съкратим този период. Това съобщи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността след днешното съвещание на европейските министри, отдадено на въпросите на развиването.

На съвещанието българският представител дипломат Румен Александров е отбелязал, че българското държавно управление, в тясно съдействие с Украйна, подхваща стъпки да улесни и подкрепи износа на украинска пшеница през пристанище Варна.

Това се показва в известие на Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел.

Борел добави на конференция след съвещанието, че към 20 милиона тона зърно са в силози в Украйна, доста кораби чакат да натоварят и не могат поради дейностите на съветските военноморски сили.

Той прикани страните от Европейски Съюз бързо да обезпечат други пътища за този експорт.

Достъпът до храна за милиони хора по света е заплашен поради войната, която Русия води в Украйна. Руските войски обстрелват насаждения, ограбват хранилища със зърно, затворили са украинските пристанища и по този начин се стига до повишаване на цените на храните и на торовете. Доставките на храни по света са застрашени главно поради съветското навлизане в Украйна, добави Борел.

По неговите думи предходната година Русия и Украйна са били измежду най-големите експортьори на зърно, а към половината международна търговия със слънчогледово олио е била с украинския рандеман.

Борел уточни, че Русия през днешния ден обстрелва плодородни украински земи и е допустимо половината от тазгодишната годишна продукция да бъде изгубена поради заличаване или поради изпускането на периодите за сеитба.

Дори храна да има, за мнозина цената й става недостъпна и това лишава фамилиите от опцията да вършат други разноски - за опазване на здравето и обучение, задълбочава бедността и неравенствата. Най-много ще пострадат бедните страни, подвластни от вноса на храни и торове. Разполагаме с данни, че 192 милиона души от 53 страни са изправени пред апетит и гибел, добави висшият представител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР