Търсенето на жабешки бутчета в Европа може да доведе до

...
Търсенето на жабешки бутчета в Европа може да доведе до
Коментари Харесай

Лоши новини за кулинарите в Европа. От какво ще трябва да се лишат

Търсенето на жабешки бутчета в Европа може да докара до " необратимото изгубване " на земноводните, демонстрира ново изследване, оповестено в списание Nature Conservation.

Изследването демонстрира, че сред 2010 година и 2019 година страните от Европейския съюз са внесли 40,7 милиона кг бутчета, което е еквивалент на към два милиарда жаби. Повечето от жабите са закупени от Индонезия, Албания и Турция.
-->
" Призоваваме страните експортьорки и техните държавни управления да поемат отговорност за устойчивостта на търговията. Европейски Съюз би трябвало да предприеме незабавни дейности за ориентиране на целия импорт посредством единна централизирана база данни и да включи сензитивните типове в приложенията към Регламента на Европейски Съюз за търговията с диви животни ", пишат създателите.

Жабешките бутчета са едно от най-известните ястия във френската кухня. Легендата сочи, че през XII век монасите почнали да ядат земноводните, които църквата класифицирала като риба, с цел да избегнат строгата безмесна диета.

Те се употребяват и в други елементи на света, в това число във Виетнам и Китай.

В Европейски Съюз Белгия е главен вносител на жабешки бутчета - 28 430 тона сред 2010 година и 2019 година, само че към три четвърти от тях се реекспортират във Франция.

Франция внася 6790 тона от страни отвън Европейски Съюз или 16,6% от вноса в Европейски Съюз, следвана от Нидерландия, която внася 2620 тона, Италия - 1790 тона и Испания - 923 тона.

Властите във Франция не разрешиха локалния комерсиален лов на жаби, откакто броят на типовете понижа фрапантно. Сега 80% от търсенето на жаби в Европа се доставя от Индонезия.

Ракоядната тревна жаба (Fejervarya cancrivora), гигантската яванска жаба (Limnonectes macrodon) и източноазиатската жаба бик (Hoplobatrachus rugulosus) са уязвими към евентуално „ прекалено хващане “, предизвестяват в отчета.

В Турция анадолската жаба (Pelophylax caralitanus), е изложена на „ висок риск от изгубване “.

„ Прекомерната употреба на този тип за търговия с жабешки бутчета във Франция, Италия и Швейцария е предизвикала бързия му крах, тъй че в този момент типът се смята за заплашен “, показват в изследването.

Спадът има индиректен резултат върху локалните екосистеми. Жабите се хранят с инсекти. В регионите, където се ловуват земноводни, съгласно откривателите, използването на токсични пестициди има наклонност да се усилва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР