Тържествено богослужение събра хиляди енориаши на Украинската православна църква (УПЦ) 

...
Тържествено богослужение събра хиляди енориаши на Украинската православна църква (УПЦ) 
Коментари Харесай

Хиляди украинци се поклониха на Св. Богородица. Чакат чудо

Тържествено свещенодействие събра хиляди енориаши на Украинската православна черква (УПЦ)   в Почаевската лавра, с цел да почетат чудотворния облик на Божията майка, макар че локалните управляващи и представители на Православната черква на Украйна (ПЦУ) блокираха пътища и издигнаха барикади, заяви Съюзът на православните публицисти (СПЖ) на Украйна, представен от ТАСС.

Службата в Преображенската катедрала на Лаврата е била водена от киевския митрополит Онуфрий. 
-->
" Днес в Почаев хиляди вярващи се молиха дружно с предстоятеля. И това е в самото сърце на Западна Украйна. Въпреки гневната агитация против " московските попове ", хората отиват при тях ", се споделя в изказването на СПЖ в " Телеграм ".

Всяка година в Украйна в навечерието на празника на Почаевската икона на Божията майка, който се празнува на 5 август, се организира религиозно шествие до Почаевската лавра, отбелязва ТАСС.

Тази година обаче управляващите в западните области не разрешиха провеждането на всеобщи религиозни прояви през лятото " отвън религиозните здания " по " съображения за сигурност ".  

В последно време Украйна води дейна акция против УПЦ, добавя ТАСС. По разпореждане на президента Володимир Зеленски държавното управление приготви и внесе в Народното събрание проектозакон, целящ нейната възбрана. 

Властите вършат всичко допустимо, с цел да пререгистрират религиозните общности на УПЦ и да ги слагат под юрисдикцията на ПЦУ, която беше основана през 2018 година и по-късно получи автокефалия от Константинополския патриарх Вартоломей, само че не беше приета нито от Руската православна черква, нито от УПЦ.

От началото на април тази година Службата за сигурност на Украйна е почнала над 60 наказателни каузи против свещеници от УПЦ, на 17 духовници са наложени наказания, а 13 йерарси са лишени от поданство.

Ръководството на ПЦУ си е сложило за задача да отнеме от каноничната черква два от най-големите манастири в Украйна - Киевско-Печорската и Почаевската лавра, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР