Тържествен парад на училищата постави началото на честванията по повод

...
Тържествен парад на училищата постави началото на честванията по повод
Коментари Харесай

Кметът на Благоевград: Поклон пред просветителите и пред всички, които продължават мисията им днес

Тържествен церемониал на учебните заведения сложи началото на честванията във връзка 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, книжовност и просвета, на славянската словесност и празник на Благоевград.

Ученици дружно със свои учители дефилираха през площад „ Георги Измирлиев “, като по време на шествието бяха презентирани и достиженията на всяко едно от образователните заведения. Преди да  преминат през площадното пространство те образуваха два лъча, единият от тях потегли от Съдебната палата в Благоевград, предвождан от Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ, а другият от Национална филантропична гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, отпред на който бяха музикантите от Биг Бенд - Благоевград.

Програмата продължи с огромен концерт с богат и разнороден репертоар, в който присъединяване взеха локални създатели и благоевградски очаквания. Преди него жителите и гостите на града бяха поздравени от кмета Илко Стоянов, който акцентира значимостта на делото на светите братя Кирил и Методий, техните възпитаници и продължители на задачата.

„ Днес е най-хубавият български празник. Днес е ден, в който изпитваме особена горделивост, тъй като с обучение, с просвета и с нематериалност българите доближават до неповторими висоти.  И през днешния ден България не е на три морета, през днешния ден България е на седем континента. Имаме с какво да се гордеем. Поклон пред просветителите, записали имената си в историята на Родината ни, реверанс пред всички, които не престават задачата им и през днешния ден “, сподели в част от приветствието си кметът Стоянов.  

 

В празничния концерт присъединяване взеха възпитаници от музикалните паралелки на НХГ, възпитаници от III ОУ “Димитър Талев “, балет „ Релеве “, Мажоретен състав „ Бижу “, Цигулков отбор „ Прима виолина “,  Група за остарели градски песни „ Нежни звуци “, Пирински танцов отбор, Детска фолклорна група „ Джумайчета “, Фолклорно трио „ Джумалия “, ФГ с началник Маргарита Петрова към НЧ „ Никола Вапцаров – 1866 “, Деца от рубриката „ Родолюбие “ на Българска национална телевизия – Благоевград и ученици на балет „ Кроазе “ към ЦЛТРДБ.

 

В програмата присъединяване взеха и възпитаници от Общински юношески парламент.

На събитието участваха ръководителят на Общински съвет Радослав Тасков, Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград, Силвия Домозетска, шеф на Дирекция „ Култура, спорт и туризъм “ към Община Благоевград, Симона Митова, шеф „ Образование “, културни и просветителни дейци, общественици и жители.

Преди началото на културната стратегия, кметът на Благоевград Илко Стоянов взе присъединяване и в тържествата на Национална филантропична гимназия, като постави цветя на паметниците на светите братя Кирил и Методий и Кузман Шапкарев.

Кметът посрещна в кабинета си и третокласникът Теохар Спиров от СУИЧЕ “Св. Климент Охридски ”, който показа почтено Благоевград по време на Национално съревнование по моделиране в Шумен.

Втората част от програмата през днешния ден ще продължи с обичайната Обща галерия в Градската художествена изложба, която има и конкурсен темперамент. Експозицията ще бъде открита в 17.00 часа, когато ще бъдат връчени и премиите на определените от журито създатели. Предвидена е и специфична премия на името на Христо Бараковски.

В 19.00 часа на площад " Георги Измирлиев " ще премине първото шествие на зрелостници от Благоевград.

Празникът ще приключи с дълго чакания концерт на легендата на българската сцена Васил Найденов и неповторимата Силвия Кацарова. Любимите реализатори ще излязат на една сцена в 20.00 часа на площад „ Георги Измирлиев “.

В Градската градина към този момент отвори порти къщурка с книги. Тя съставлява заемна за дребни и огромни читатели, като през днешния ден всеки, който желае може да си извади безвъзмездна читателска карта за Регионалната библиотека " Димитър Талев " - Благоевград.

Градската градина в Благоевград е украсена и с хиляди дребни светлини, които ще основават приятна атмосфера в дребните часове на денонощието през идващите дни, а зрелостниците ще могат да запечатат в фрагменти незабравими мигове.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР