Търговците с авточасти втора ръка трябва да се регистрират в

...
Търговците с авточасти втора ръка трябва да се регистрират в
Коментари Харесай

Нов закон предлага авточастите втора ръка да са с ясен произход и гаранция

Търговците с авточасти втора употреба би трябвало да се записват в кметството по месторабота на обекта, а предлаганите от тях съставни елементи ще могат да бъдат единствено с явен генезис, като наложително би трябвало да имат и някаква гаранция, предлага планува план за Закон за пътните транспортни средства. Той е един от трите, които заменят настоящия Закон за придвижване по пътищата и беше оповестен за публично разискване през вчерашния ден. В понеделник следва публичното разискване на трите плана.

Законът задължава търговците за всяка предлагана част да имат данни от кого и по кое време е купена, както и на кого, и по кое време е продадена. В допълнение би трябвало да участва и информация за идентификационният номер на транспортното средство, от което е демонтирана. В края на всеки работен ден законът ги задължава да изготвят списък на наличните елементи и на подписаните покупко-продажби. Всички данни за частите ще би трябвало да се съхраняват три години.

Регистрацията за осъществяване на комерсиална активност с използвани елементи за пътни транспортни средства е безсрочна, само че при нарушавания може да бъде прекъсната. Търговията с съставни елементи за коли без регистрация ще се санкционира с 5000 лв., в случай че нарушителят е физическо лице, или 10 000 лв., в случай че е компания.

Новите условия към търговците на авточасти втора употреба очевидно целят прекъсване на кражбите на коли, с цел да бъдат те продадени на части. От Министерство на вътрешните работи на няколко пъти сигнализират, че те се усилват непрестанно, като наранени са по-старите коли. При продажбата на една кола на възраст на части се получават суми, които неколкократно надвишават тези за транспортно средство в целокупност.

" Законово и нормативно Министерство на вътрешните работи не е готово да противодейства на кражбите на коли за продажбата им на части ", сподели предходният министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди съвсем три години. Според данните на полицията повече от 80% от кражбите на коли са свързани с повторна продажба на аварийни елементи от тях.

Сервизите влизат в указател, ще заявяват какви майстори имат

Предложенията за публично разискване Закон за пътните транспортни средства планува и стягане на контрола върху сервизите. Всички обекти, предлагащи поправки на пътни транспортни средства, ще би трябвало да се записват.

Освен това се вкарват условия към материална база и механически експерти, които би трябвало да имат. Какви ще би трябвало да са те, ще се запише в допълнение в разпоредба, която ще се приготви от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията.

На регистрация, съгласно закона, подлежат с изключение на сервизите за механични поправки и бояджийски услуги, по този начин и центровете за промяна на гуми, местата за монтаж и ремонт на газови уредби, автоключарите и електричарите.

Сред наложителните документите за регистрация е лист с имената на техническите експерти, които ще работя в обекта, тяхното обучение и подготовка.

Създаването на указател на автосервизите е искане на фирмите от бранша, които работят на ярко, от години. Последната среща по тематиката с министъра на превоза беше при започване на месеца. Като проблеми при сегашната организация се показват некачествените поправки, които постоянно водят до произшествия и укриване на приходи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР