Търговци обжалват реконструкцията, защото ще пречи на бизнеса им, а

...
Търговци обжалват реконструкцията, защото ще пречи на бизнеса им, а
Коментари Харесай

Бизнес интереси и страх от лошо изпълнение спират ремонта на пл. "Света Неделя"

Търговци апелират реконструкцията, тъй като ще пречи на бизнеса им, а живущите не желаят звук и тиня, които са обезпечени при ремонтите на Столична община Делата ще се проточат във времето и чак по-късно може да бъде оповестена социална поръчка, което значи забавяне от две години Случващото се е резултат от неналичието на визия и внедряване на съвременни политики в градоустройството и страхът " някой да не се обиди "
Трябваше да бъде мотив за горделивост. Проектът за реорганизация на пл. " Св. Неделя " на италианското " Студио Фуксас ". И даде поръчка, че ще бъде друго: даде обещание зеленина, унищожаване на колите, пешеходна съгласуваност, досегаемост, съвременна визия и изобщо всичко, което може да се чака от една модерна европейска столица.

Но концепцията потъна в типичния за София застой. Три години след утвърждението на плана, публични разисквания и други, площадът е все по този начин разкопан и препълнен с коли. И това ще продължи още, тъй като има тъжби в съда. Те са подадени против издаденото на 7 юли позволение за градеж от основния проектант Здравко Здравков и са най-вече от търговци на обекти,, които се тормозят, че ремонтът ще запуши достъпа до обектите им. Други са от живущи, които не желаят да се подложат на всички " особености " на софийското осъществяване на поправки.

А следващият ремонт на ул. " Шишман ", който стартира единствено на няколкостотин метра от площада, изяснява за какво настройката е такава.
Площадът стои разкопан и общината чака реконструкцията, с цел да " почисти " Фотограф: Цветелина Белутова Реклама Начин на мислене
Макар и самодейността за блокирането на ремонта на " Св. Неделя " да е от избрани " наранени " хора, протичащото се не е нищо повече от бумеранг-ефект. Колкото и да пробва да се прави на европейска столица, София страда от грешките си, допускани към този момент повече от десетилетие. Едната е обвързвана с метода на мислене в общината - " страхът " да се внедряват градоустройствени политики, които провокират неодобрение измежду дребна група от хора. Общината не желае да " разсърди " никого и това води до избрани изкривявания.
Собственици на магазините по улицата апелират разрешението за градеж, тъй като ремонтът ще попречи на бизнеса им Фотограф: Цветелина Белутова
Същото се случи и с самодейността за пешеходна " Съборна " - шефове на магазини от улицата, както и живущи в региона проведоха митинг, потвърждавайки, че в случай че улицата е пешеходна, ще изгубят доста клиенти, както и че няма по какъв начин да правят доставки до магазините си.

Впоследствие се появи и политическа обязаност сред съперника на " пешеходна Съборна " - общинския консултант Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация, наемателя на първокласен магазин на улицата Даниел Капсъзов, и журналистката Илиана Беновска.
Кой апелира?
Сега се оказва, че същите хора, които извоюваха паркиране и достъп по " Съборна ", апелират плана за реконструкцията на площада. " Сега разрешението за градеж е обжалвано в Административния съд София град, тъй като някой е решил, че този план нарушава нечии права ", разяснява арх. Здравков.
Реклама
" И то не от някой инцидентен, а от същите тези хора, които саботираха превръщането на ул. " Съборна " в пешеходна, тъй като някоя мутреса няма по какъв начин да извърви 10-тина метра пешком до скъпарските им магазини. Същите тези, които проведоха митинг против Спаси София, а ГЕРБ/ВМРО предостатъчно ги насърчаваха. Същите тези, които с ръка на сърцето обещаваха на ГЕРБ/ВМРО, че когато стартира ремонтът на " Св. Неделя " няма да пречат ", написа общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев.

В регистъра на Административен съд-София е входирана тъжба от " Конус концерн " с шеф Иван Карабатаков против разрешението за градеж, издадено от арх. Здравков. Съдът я е приел за неоснователна, само че решението може да бъде обжалвано. В нея се споделя, че Карабатков е притежател на парцел наоколо до площада. Той е някогашен шеф на притежаваното от Държавната консиладицонна компания " ВМЗ Сопот ", назначен в последните дни на ръководство на държавното управление на Бойко Борисов. Впоследствие Карабатков (който съгласно изявления в медиите има е свързван с " Мултиргруп " ) е уволнен с още трима членове от държавното управление на Кирил Петков.

Даниел Капсъзов, който се свързва с магазин Dsquared2 на ул. " Съборна ", и който сътвори организацията " Спаси Съборна от Спаси София " пък е написал Facebook обява по отношение на издаденото позволение.

"...гладния проектант е издал тихомълком позволение за градеж за площад " Света Неделя ". Защо го е направил ли? За да не ни даде опция на законното ни право да апелираме това негово решение, което е срещу интереса на живущите, работещите и преминаващите през площада преди да е изминал 14 дневния период! Искам да попитам за какво не желаят господата да се съобразят с нашите оферти?(...) ", написа той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР