Търговският излишък на еврозоната се сви през септември доста по-рязко

...
Търговският излишък на еврозоната се сви през септември доста по-рязко
Коментари Харесай

Понижение на износа доведе до свиване на търговския излишък на еврозоната през септември

Търговският остатък на еврозоната се сви през септември много по-рязко от предстоящото вследствие на понижаване на износа при едва увеличение на вноса, демонстрират данни на Евростат, които като че ли удостоверяват, че районът на единната валута продължава да усеща отрицателното въздействие на комерсиалното напрежения в световен проект.

Според европейската статистика комерсиалният остатък на еврозоната на сезонно-коригирана база се намали през септември до 13,4 милиарда евро от 16,6 милиарда евро през август и упования за остатък в размер на 16,3 милиарда евро, като утежняването се дължи на понижаване на експорта на месечна база с 2,5% дължи при едва повишение на импорта.

Спрямо година по-рано износът от еврозоната се намали с 1,0%, достигайки 184,8 милиарда евро, до момента в който вносът се усили с 6,4% до 161,3 милиарда евро. Това докара до търговски остатък на сезонно-некоригирана база в размер на 13,1 милиарда евро по отношение на остатък за цели 25,3 милиарда евро през септември 2017 година.

Трябва да се има поради, че внезапното увеличение на износа способства в огромен степен за ускорение на икономическата агресия на еврозоната през втората половина на предходната година, когато Брутният вътрешен продукт на района регистрира най-солиден напредък от десетилетие насам. Слабото показване на експорта при започване на 2018-а година обаче способства за закъснение на икономическия напредък през първите да месеца, като тази отрицателна наклонност се задълбочи през третото тримесечие вследствие на ескалиралият търговски спор сред двете водещи международни стопански системи в лицето на Съединени американски щати и Китай.

За първите девет месеца на актуалната година, комерсиалният остатък в еврозоната се сви до 143,1 милиарда евро от 169,2 милиарда евро през същия интервал на 2017-а година.

В рамките на целия Европейския съюз износът на артикули се увеличи през септември с 2,5% по отношение на година по-рано, достигайки 160,2 милиарда евро, до момента в който вносът от останалия свят набъбна с 5,0% до 162,0 милиарда евро. В резултат на това 28-те страни - членки на Европейски Съюз регистрираха през септември търговски недостиг в размер на 1,8 милиарда евро по отношение на положителен търговски баланс за 2,0 милиарда евро през септември 2017 година.

В същото време комерсиалният остатък на Европейски Съюз по отношение на Съединени американски щати набъбна от началото на годината до края на септември до 101,0 милиарда евро от 86,1 милиарда евро през първите девет месеца на предходната година. Износът в посока Съединени американски щати се усили с 6,2%, до момента в който вносът на американските артикули набъбна с едвам 1,3 на 100. Този растеж на комерсиалния остатък с близо 20% може да възобнови опасенията, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да наложи високи мита върху вноса на европейски коли. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР