Търговският дефицит на САЩ се сви през януари много по-силно

...
Търговският дефицит на САЩ се сви през януари много по-силно
Коментари Харесай

Силно свиване на търговския дефицит на САЩ в началото на 2019-а

Търговският недостиг на Съединени американски щати се сви през януари доста по-силно от предстоящото с помощта на спад на вноса предвид на по-ниските петролни цени и на отскок на износа в следствие най-много на възобновените покупки на американска соя от Китай.

През януари 2019-а година интернационалният недостиг на Съединени американски щати при търговията със артикули и услуги се сви с цели 14,6% до 51,15 милиарда $ от 59,90 милиарда $ месец по-рано и упования за много по-скромно понижаване на недостига до 57,0 милиарда $, демонстрират данни на Департамента по търговия, представени от БНР.

Износът набъбна с 0,9% до 207,34 милиарда $, отбелязвайки първо покачване от четири месеца насам посредством най-много на растеж при експорта на американски соя в посока Китай, откакто при започване на предишния декември президентите Доналд Тръмп и Си Дзинпин се договориха да бъдат стартирани договаряния за реализиране на огромно комерсиално съглашение сред двете водещи международни стопански системи. Само в границите на януари Съединени американски щати съумяха да изнесат соя (главно в посока Китай) за цели 1,209 милиарда $, откакто през декември този експорт беше за едвам 299 млн. $ (повишение в границите на месец с цели 900 млн. долара). Това също по този начин съставлява растеж на експорта на американска соя с съвсем 50% по отношение на януари 2018-а година.

Китай е най-големият пазар за американска соя, само че водената през втората половина на предходната година война с митническите цени сред двете страни накара Пекин да ограничи внезапно този импорт. Днешните данни удостоверяват поетия от Си Дзинпин ангажимент да усили покупките на американска соя като жест на благосклонност при започване на преговорния развой. Търговският недостиг на Съединени американски щати по отношение на Китай се сви през януари с 6,4% до 34,5 милиарда $, демонстрират данни на Департамента по търговия. Въпреки това стесняване на недостига през януари американският експорт за Китай е най-слабият от септември 2010-а година насам.

В същото време американският импорт се сви през януари с цели 2,6% до 258,5 милиарда $, понижавайки се за втори следващ месец. Това е най-ниското равнище на вноса в Съединени американски щати от юни 2018-а година насам и се дължи значително на спад на вноса на недопечен нефт с 1,4 милиарда $ вследствие на по-ниските цените на черното злато при започване на годината (средната цена на вносния нефт през януари беше от 42,59 $ за барел - най-ниската цена от декември 2016-а година насам).

Изненадващо мощното стесняване на комерсиалния недостиг през януари може да отслаби терзанията, че търговията, която оказа доста отрицателно въздействие върху растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати през последното тримесечие на 2018-а година, ще продължава да вреди мощно на икономическия напредък и през първото тримесечие на актуалната година.

В същото време обаче поредност слаби данни за продажбите на дребно, промишленото произвеждане и жилищното строителство допускат, че американската стопанска система загуби забележителна част от своя прогресивен подтик при започване на 2019-а година. Това от своя страна допуска, че вносът в Съединени американски щати ще продължава да отслабва по отношение на износа, което може да докара до по-нататъшно възстановяване на американски интернационален търговски баланс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР