Търговските вериги, които не спазват задължението да предлагат българска продукция

...
Търговските вериги, които не спазват задължението да предлагат българска продукция
Коментари Харесай

До 25 бона глоба за вериги без бг стоки

Търговските вериги, които не съблюдават задължението да оферират българска продукция на локални (регионални) производители в обектите си, ще бъдат наказвани със наказания от 15 000 лева до 25 000 лева При наново нарушаване наказването ще е в размер от 30 000 лева до 50 000 лева, взеха решение дефинитивно депутатите.

С преходните и заключителни разпореждания на Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на второ четене Народното събрание направи и промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с които се вкарват нови наказания за комерсиалните вериги, в случай че не съблюдават условията на постановлението на Министерски съвет.

В поправката се внася уточнението, че верига от магазини е тази, когато разполага с 10 и повече търговски обекта на територията на страната.

Виж още: Веригите скочиха против продажбата на локални стоки 

По време на дебатите от алената съпротива настояха, че мярката няма да е задоволителна и няма да докара до стремежи резултат за повече български артикули в магазините. От Вътрешна македонска революционна организация пък желаеха завишаване на глобите за веригите, които не съблюдават задължението.

Александър Сабанов уточни, че санкциите са прекомерно дребни, и по тази причина от Вътрешна македонска революционна организация оферират да се завишат двойно и да са за всеки обект, нарушил условията. Освен това воеводите желаят българските храни и артикули в комерсиалните вериги да се оферират на цени, повишени с не повече от 25 на 100 от чистите цени на придобиването им от производител.

От Българска социалистическа партия настояха да има квота за разнообразни групи български храни в комерсиалните обекти с годишен оборот над 2 млн. лв., а не просто " в ъгъла да е щандът на локалните производители ".

Лидерката на алените Корнелия Нинова предложи още Народното събрание да разпореди на Министерския съвет да обезпечи изкупуване на неосъществената земеделска продукция на български производители, вследствие на рецесията с ковид, и да я даде безплатно на обществено слаби. Тя означи, че министър председателят е имал сходно предложение, само че не го вижда написано в измененията на закона.

Никое от предложенията обаче не срещна поддръжката на депутатите.

Още по тематиката: Веригите да се смирят
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР