Търговищенци масово даряваха кръв днес в акция за спасяване на

...
Търговищенци масово даряваха кръв днес в акция за спасяване на
Коментари Харесай

Спешна акция за спасяване на родилка: Масово даряване на кръв в Търговищко

Търговищенци всеобщо даряваха кръв през днешния ден в акция за избавяне на родилка. Спешната акция за непринудено кръводаряване бе инициирана от болничното заведение в града през вчерашния ден, след апел на началника на Акушеро-гинекологичното поделение доктор Емил Абаджиев.

През почивния ден той моли за поддръжка на млада жена, родила първата си рожба, само че развила едно от най-тежките затруднения при ражданията – положение, в което кръвта на пациента не може да се съсирва. Няколко екипа от разнообразни профилни специалности на Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) в Търговище, са се борили повече от 12 часа да запазят живота на младата жена , с цел да може здравото й дете да има майка. Изчерпани са били запасите от кръвни артикули на болничното заведение в Търговище, както и тези, отпуснати от Кръвния център във Варна.

Началникът на отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ – Търговище доктор Цветана Димитрова сподели, че е прелестно сюрпризирана от интензивността на хората. До обяд през отделението са минали над 40 жители, множеството от тях от нужната за дамата кръвна група – АБ, с позитивен резус фактор. Приемани са и донори от други кръвни групи. По думите на лекаря толкоз кръводарители регистрират в отделението за седмица. Кампанията ще продължи и на следващия ден.

От неделя след обяд родилката е преместена в здравно заведение във Варна . Състоянието й е било устойчиво, позволяващо превозване. 

Наблюденията на доктор Димитрова са, че все по-трудно се намират кръводарители . Обикновено това за близки и родственици на пациенти. Според нея през последните една-две години се следи наклонност през летните месеци кръв да подаряват младежи, които живеят и работят в чужбина. Правят го изцяло безплатно и без да имат роднини, нуждаещи се от кръвопреливане.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР