Търговище. С ритуал за издигане на знамената на площад Свобода“

...
Търговище. С ритуал за издигане на знамената на площад Свобода“
Коментари Харесай

Търговище: С ритуал за издигане на знамената започнаха проявите, посветени на 141 години от Освобождението на града

Търговище. С обред за издигане на знамената на площад „ Свобода “ в 11.00 часа започнаха деянията, отдадени на 141 години от Освобождението на града. Това оповестиха от Община Търговище . Честванията почетоха кметът доктор Дарин Димитров, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, депутатите от Търговище доктор Венка Стоянова и Имрен Мехмедова и сътрудниците им доцент доктор Милен Михов и Искрен Веселинов от коалиция „ Обединени патриоти “ от областите Велико Търново и Русе, регионалният шеф Митко Стайков, ръководителят на Общинския съвет инж. Хатидже Алиева, общински съветници, управлението на Общината и десетки жители. От централния площад потегли и обичайното празнично шествие до паметника на военачалник Ернрот и „ Морената ” в квартал „ Вароша ”, където формалните лица и десетки жители поставиха венци и цветя.
Панихида за починалите за свободата на града ни беше отслужена в храм „ Св. Успение на Пресвета Богородица “. „ Днес, тук, пред Морената, дано си дадем сметка, че обединените старания на нашите предшественици, са тези, избавили Търговище. Че всеки тогава е поел своя кръст, загърбил е персоналните си очаквания и човешките си стремления, с цел да се изправи против разрухата и заличаването. За да променим Търговище, да променим България, дано първо променим себе си. Свободата е и персонален избор, тя е и персонална отговорност. И единствено свободни и почтени хора, в мозъците и сърцата си, могат да градят свободен и заслужен живот “, съобщи в словото си кметът доктор Димитров.
Генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов съобщи, че за жителите на Търговище датата 29 януари е знак на горделивост и надълбоко поклонение пред всички знайни и незнайни герои, взели участие в Руско-турската освободителна война. Той насочи и своите благопожелания по случай празника. „ Нека Вашият град да бъде постоянно толкоз хубав, добре разрастващ се и преуспяващ. Да живеят град Търговище и неговите поданици, съхранили традициите на историята и паметта “, съобщи Громов. Честванията не престават в 17.30 часа с факелно шествие, което ще тръгне от централния площад и ще премине по ул. „ Васил Левски “ и ул. „ Шипка “ до Морената. То ще бъде предвождано от възпитаници от Първо ОУ „ Христо Ботев “. В 18.30 часа небето над града ще бъде огряно от празнична заря.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР