Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, в свое участие

...
Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, в свое участие
Коментари Харесай

Таня Михайлова: Дуалното и професионалното образование са пътят младите да работят в България

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, в свое присъединяване в ефира на „ Радио К2 “, съобщи позиции по следните тематики:
Нарасналият интерес към професионалното и дуалното обучение.

Таня Михайлова съобщи, че през актуалната година има нарастване на паралелките в професионалните гимназии. 55% са паралелките в професионалното обучение, по отношение на 45% профилирани паралелки. Увеличението по отношение на предходната година е с 5%, което към този момент е наклонност, тъй като и през предходната година е имало повишение на % в професионалното обучение. Това е обвързвано с упованията на обществото и с ясно изразения дефицит на фрагменти със приблизително обучение.

„ Професионалното обучение има това преимущество – незабавно реализация, още повече в някои посоки със заплати, които са над междинната! “, безапелационна бе Таня Михайлова.

Заместник-министърът изясни, че във връзка с паралелките с дуална система на образование също има нарастване на % – към 9%. Тя продължи, че това е системата, която дава най-пряк път към реализация от учебно заведение към работодателите. Тази система на образование оказва помощ също по този начин учениците да придобият автономия.

Предимствата на професионалното и дуалното обучение и дейностите на МОН за поощряване на интереса към тях.

Таня Михайлова съобщи, че изборът след 7-ми клас главно се прави от родителите. Факт е, че множеството родители предизвикват децата си към избор на профилирани паралелки.

„ МОН, като извънредно ангажирано с тематиката за професионалното обучение, на първо място предложихме изменение в Закона за професионалното обучение и образование, което значи, че се опитваме да създадем положителни условия за реализация на този тип образование. Ако погледнем данните, учениците, които приключват езикови гимназии, доста по-лесно поемат пътя отвън България, а нашето виждане е, че с цел да се случат нещата тук и в този момент би трябвало да имаме ясно бъдеще, а ясното бъдеще се дава в действителност от учениците, които знаят, могат и на следващия ден се осъществят в разнообразни сфери на публичния живот. Нека родителите да даваме опциите, а изборът да бъде изработен от самия възпитаник! “, прикани заместник-министърът.

Таня Михайлова изброи преимуществата на професионалното обучение – бързата опция за реализация, за автономия, както и проучването на непознат език по специалността, което е доста характерно познание. Последното е доста значимо, тъй като технологиите заемат все по-голямо място в живота ни.

„ Този метод на мислене, който се възпитава в учениците от професионалните гимназии, тази опция за търсене на разумна връзка, за анализиране на избрани обстановки са умения, които последователно се построяват. Винаги съм казвала, че в професионалните гимназии се одобряват възпитаници, само че на изхода си задължен да дадеш мислещи и можещи хора. Много работа ни чака още, с цел да убедим родителите, че професионалното обучение дава още една опция! “, приключи Таня Михайлова присъединяване си в ефира на „ Радио К2 “ на 28 август 2018 година
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР