Тъмните, силно узрели банани с петна са плодовете, които най-често

...
Тъмните, силно узрели банани с петна са плодовете, които най-често
Коментари Харесай

Здравословни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Тъмните, мощно узрели банани с петна са плодовете, които най-често попадат в кошчето за отпадък в магазина или у дома. Въпреки че в множеството случаи те са изцяло годни за консумация, огромна част от потребителите ги заобикалят. Това е неточност, тъй като учените са разкрили, че те са същинска витаминозна бомба.

Бананите са известни освен с особения си сладостен усет, само че и с потребните си за здравето свойства, най-важните от които са предотвратяването на съществени болести като атеросклероза, инфаркт и инсулт. Жълтите хлебни плодове са скъп източник на витамини и минерали, като да вземем за пример: витамини А С, Е, витамини от група В, калций, калциев октин, магнезий, фосфор.

Бананите спомагат за нормализиране на кръвното налягане, за облекчение на напрежението във вените и артериите, за намаление на равнищата на неприятния холестерол, за изчистване на токсините, за битка с анемията и за поощряване на растежа на мечтаните бактерии в дебелото черво.

Плодът е прочут и с позитивното си влияние върху зрението, с помощта на съществуването на съставки като антиоксиданти и каротеноиди, които оказват помощ за понижаване на признаците на глаукома или катаракта. Хората, които се борят с язва и рефлукс, също би трябвало да посегнат към бананите.

Зрял банан: Свойства

Бананите са един от плодовете (наред с фурмите), които несъмнено са по-здравословни, когато са узрели. Тогава те съдържат повече антиоксиданти и се усвояват по-лесно. Зрелите плодове могат също по този начин да усилят броя на белите кръвни кафези и да укрепят имунната система, написа Woman.bg.

Здравословни ли са презрелите банани с тъмни петна?

Много хора се чудят дали мощно узрелите банани с доста тъмни петна са здравословни.

На първо място е добре да знаете, че тъмните петна се появяват по време на процеса на зреене на плодовете и са естествено събитие. Всъщност проучвания в Япония демонстрират, че тъмните зрели банани са доста по-здравословни от зелените и имат противораково деяние, тъй че си коства да ги включите в диетата си като превантивна мярка.

Как да консумираме зрелите банани?

Вкусът на зрелите банани е доста друг от този на зелените твърди плодове и не всеки го харесва. Такива банани обаче могат да се употребяват за подготвяне на разнообразни храни.

Кой не би трябвало да яде банани?

Бананите са апетитен и потребен плод, само че имат доста висок гликемичен показател. Затова диабетиците и хората с нараснали равнища на кръвната захар би трябвало да ги употребяват умерено, а в някои случаи да ги заобикалят изцяло.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР