Таксиметровите компании в София настояват за двойно увеличение на цените.

...
Таксиметровите компании в София настояват за двойно увеличение на цените.
Коментари Харесай

Таксиметровите компании в София настояват за двойно увеличение на тарифите

Таксиметровите компании в София упорстват за двойно нарастване на цените. Това е станало през вчерашния ден по време на съвещание на Транспортна комисия на Столичния общински съвет.

Към момента минималната цена за дневен курс в София в 77 ст./км, а оптималната – 88 ст./км., до момента в който при нощните курсове ставките са надлежно 1,30 лева и 1,60 лева на км. Предложението на Националния таксиметров профсъюз е тези ставки да станат надлежно 1,42 лева и 2,25 лева за денем и 1,74 лева и 2,76 лева през нощта. „ По този метод ще се подсигурява, че един водач ще изкарва 1600 лева на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни “, е позицията на такси-синдикатите,.

Според Петър Владимиров от Националния таксиметров профсъюз минималните и оптималните цени за град София не са били променяни от 2012 година. По калкулации на синдиката на  таксиджиите оттогава разноските на водачите са се нараснали с 134%.
„ Само за последните 5 месеца горивото, което се употребява най-масово в такситата е поскъпнало с към 100% “, твърди Владимиров.

Не е ясно за кое гориво приказва той, защото цената на метана се увеличи от 1,35 лева./кг на 1,82 лева./кг – т.е. с 35%, а на пропан-бутана се увеличи от 1 лева на 1,20 лева на литър – т.е. с 20% през въпросните 5 месеца, които господинът цитира.

От организацията упорстват минималните и оптималните цени да се актуализират всяка година, като се считат по методология, която да включва разнообразни разноски. Методологията следва да се създаде.

През април тази година към този момент влезе в действие смяна в Наредба 34 на Министерството на финансите, с която се регламентират този вид превоз. С смяната бе разрешено първичната такса да бъде до три пъти цената за 1 км разстояние, като до момента тя бе до два пъти на въпросната стойност.

Тогава Комисията за защита на конкуренцията осъди предложенията за смяна, като посочи, че е нездравословно за пазара на услуги да се вкарва обединен механизъм за установяване на таксите, а вместо това би трябвало фирмите да се конкурират на пазарен принцип.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР