Така търсенето на нови планети получава огромен ъпгрейд. Алгоритъм с машинно

...
Така търсенето на нови планети получава огромен ъпгрейд.
Алгоритъм с машинно
Коментари Харесай

Изкуствен интелект потвърди съществуването на 50 планети след обработка на данни на НАСА

Така търсенето на нови планети получава голям ъпгрейд.

Алгоритъм с машинно образование удостовери съществуването на 50 нови планети. Екипът, който стои зад логаритъма е от университета Уоруик и е захранил системата с бази данни от към този момент пенсионираната задача на галактическия телескоп Кеплер от 2018 година Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS).

Учените считат, че тяхното изследване ще прокара пътя за бъдещи техники на валидация на планети. Настоящите способи за разкриване и потвърждаване съществуването на планети биват елементарно компрометирани от шумове, интерференции на обекти на по-заден проект и даже неточности в камерата.

Екипът е обучил своя логаритъм да прави разликата сред доказани планети и такива, които са „ подправено положителни. “ След това го пускат да работи върху обособена база данни планетарни претенденти, която към момента не е валидирана.

Така логаритъмът е съумял да удостовери съществуването на 50 нови планети – нещо, което се случва за първи път в историята на астрономията, твърди екипът.

„ Алгоритъмът, който разработихме, ни разреши да вземем 50 претенденти от множеството планети чакащи валидация и да ги валидираме до действителни планети, “ споделя в изказване Дейвид Армстронг от университета Уоруик и водещ създател в проучването, оповестено в журнала Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Планетите имат разнообразни размери. Някои са огромни колкото Нептун, до момента в който други са по-малки от Земята.

„ Вместо да споделяме кои претенденти е по-вероятно да са същински планети, към този момент можем да кажем каква е прецизната статистическа възможност “, изяснява Армстронг. „ Там където има по-малко от 1% късмет даден претендент да е подправено положителен, се счита за валидирана планета. “

Не единствено че е рисково ефикасен, само че логаритъмът работи доста бързо и изцяло независимо. „ Все още би трябвало да прекарваме време в образование на логаритъма, само че един път направено, става доста по елементарно да бъде прибавен върху бъдещи претенденти, “ прибавя Армстронг.

„ Надяваме се да използван техниката върху огромни бази данни с претенденти от сегашни и бъдещи задачи като TESS и PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars), задача на галактически телескоп, планувана за 2026 година. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР