Така нареченото Френско предложение съдържа голяма част от основните български

...
Така нареченото Френско предложение съдържа голяма част от основните български
Коментари Харесай

Френското предложение можеше да бъде много по-успешно: Радев

" Така нареченото " Френско предложение " съдържа огромна част от главните български условия, само че можеше да бъде доста по-успешно като цяло, в това число и Българо-македонският протокол, в случай че нашите политици имаха доста, доста по-голямо внимание към целия този процес; в случай че дипломатите от Външно министерство не разчитаха единствено на президентската институция и не пилееха доста време и сила в опита си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви допустими рамки ".

 

Това съобщи президентът Румен Радев в първото си обществено изказване по двете съществени политически събития от седмицата - свалянето на държавното управление с избор на съмнение и решението на Народното събрание България да анулира ветото си върху начало на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейски Съюз. Изказването той направи в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив, където е посетител на празнувания във връзка 110 години от първия военен полет на българската авиация, съобщи БНР.

 

" Отдавна упорствам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това бе признато от френското председателство, само че е парадоксално, че беше по-лесно да бъде уверен френския президент и европейските водачи, в сравнение с българския министър-председател, чийто кабинет не пое даже отговорност за дейностите си и не остави задоволително време, тъй че институциите и обществото да се срещнат с проблема ", съобщи още президентът. 

 

" Що се касае до гаранцията за културно-историческото завещание, учебниците, езика на омразата, които се пазят точно в този двустранен протокол, през вчерашния ден народните представители гласоподаваха празен чек за нещо, с което мнозина от тях по този начин и не съумяха да се срещнат, което изрично не даде нужните механизми, периоди и критерии за отбрана и което ще остави идващите български държавни управления в днешното състояние - да водят безплодни разногласия с македонската страна ", сподели още Радев.

 

" За КСНС държа да е ясно, че това е закрито съвещание. И аз в действителност държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Мога единствено да споделя, че вие чакахте долу 5 часа, в които изрично настоявах македонските българи да се впишат в конституцията и това да бъде наложително изискване за начало на договаряния за присъединение. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, като се изключи една - Има Такъв Народ, отхвърлиха това предложение и го одобриха едвам, когато то пристигна посредством президента Макрон. 

 

 

По мотив изявлението в английско издание, в което Кирил Петков съобщи, че България би станала " мека страна ", в случай че има служебно държавно управление, президентът съобщи:   

 

" Това изявление пред " Гардиън " доста е показателно. Първо, министър председателят персонално призна, че България изнася оръжие за Украйна. И, второ, в своето предпочитание да уцели мен, той простреля госпожа Нинова, която оглавява комисията, която дава отговор за издаване на разрешителни за това оръжие ".

 
В началото на обръщението си, Радев поздрави служещите във Военновъздушни сили:

" Искам да поздравя българските Военновъздушни сили със славната 110-годишнина и да изкажа своята дълбока благодарност към всички мъже и дами в сини пагони за техния висок професионализъм и безрезервност ".

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР