Така нареченият удължителен закон за бюджета не бе одобрен от

...
Така нареченият удължителен закон за бюджета не бе одобрен от
Коментари Харесай

Тристранката отхвърли удължителния закон за бюджета

Така нареченият удължителен закон за бюджета не бе утвърден от обществените сътрудници по време на вчерашното изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС). Това стана макар уверенията по-рано на служебния министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров, че проектозаконът основава условия да продължат обществените заплащания. Според Лазаров поради с 22% по-високата линия на беднотия ще има и по-високи обществени заплащания. Като образец той уточни финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания, която ще бъде увеличена с 22%, поради настоящия автоматизиран механизъм на обвързването й с формалната линия на беднотия в страната.
Очаквано синдикатите не одобриха плана. Те настояха за нарастване на приходите и показаха противоречие със запазването на минималната заплата на 710 лева Припомняме, че КНСБ и КТ " Подкрепа " упорстват за 20-процентно нарастване на приходите, с цел да се изпревари инфлацията, и най-малко 850 лева минимална заплата. 
По време на съвещанието на Тристранката от КНСБ видяха в " удължителния бюджет " неустановеност и настояха за формулировка за енергийна беднотия, желаеха бюджет, който да планува съответни обезщетения за приходите поради инфлацията. От КТ " Подкрепа " дефинираха удължителния бюджет като най-лошия вид и настояха задържането на критериите от Маастрихт да не е за сметка на обедняването на хората. И двата синдиката бяха безапелационни, че този бюджет замразява приходите на хората. По думите на Любослав Костов от КНСБ предлага се удължение на досегашните ограничения без да е ясно докога.
Мерките за бизнеса и хората ще продължат, както и нарастването на пенсиите, общините да са спокойни, тъй като по този начин се обезпечава финансиране в действителен размер по фактура за отопление на учебни заведения и детски градини, както и осветяване на улиците, увери служебният министър на финансите Росица Велкова.
Работодателските организации поддържаха плана за удължителен бюджет. Според ръководителя на УС на БСК Добри Митев този закон ще даде опция за удължение на тазгодишните политики до приемане на бюджета за 2023 година Това е единственият верен метод, счита ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, съгласно който " всевъзможен различен метод крие доста опасности, които са изцяло неоправдани и непотребни ".
На съвещанието на НСТС държавното управление и обществените сътрудници разискаха една точка: Проект на Закон за използване на разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, законите за бюджета на ДОО за 2022 година и на НЗОК за 2022 година С така наречен удължителен закон за бюджета се резервират всички настоящи нормативни уредби, само че не се оферират нови политики. Така минималната заплата остава 710 лева, а минималната пенсия - 467 лева, не се вкарва необлагаем най-малко.
След съвещанието на НСТС служебното държавно управление организира съвещание, на което одобри удължителния проектозакон за бюджета. >  >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР