Така нареченият Международен център за преследване на престъплението на агресия

...
Така нареченият Международен център за преследване на престъплението на агресия
Коментари Харесай

В Хага се открива център за разследвания на руската агресия в Украйна

Така нареченият Международен център за гонене на закононарушението на експанзия против Украйна сплотява прокурори от Киев, Европейски Съюз, Съединени американски щати и от Международния углавен съд. Това е един тип прокуратура, която ще има задачата да проверява и събира доказателства.

Откриването на Центъра ще бъде съпроводено с конференция в централата на " Евроджъст ", европейската правосъдна организация. В конференцията ще вземат участие Андрий Костин, основен прокурор на Украйна, Карим Хан, прокурор от МНС, Кенет Полайт, американският заместител основен прокурор, както и европейският комисар по правораздаването Дидие Рейндерс.

Призивите за основаване на специфичен арбитражен съд за войната в Украйна се умножиха, защото МНС е способен да съди единствено военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени в Украйна. През март МНС издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин поради хипотетично изгубване на украински деца.

 

Киев упражнява напън за основаване на специфичен арбитражен съд,  откогато бяха открити стотици трупове след изтеглянето през април 2022 година на съветските сили от Буча, покрай украинската столица.

 

Международната поддръжка не спря да пораства и през февруари Европейската комисия разгласи основаването на центъра, който ще бъде открит през днешния ден в Хага. Брюксел съобщи, че този център ще има за последна цел да преследва виновните за нашествието в Украйна.

Участието на Съединени американски щати в центъра добави тежест в апелите за основаване на специфичен арбитражен съд, макар че Съединени американски щати към момента отхвърлят да станат членове на МНС.

По време на аудиенция в Хага през юни американският основен прокурор Мерик Гарланд дефинира специфичния прокурор Джесика Ким да съставлява страната в новото бюро.

Остават обаче сложни въпроси за действието на възможен специфичен арбитражен съд, като Украйна поддържа концепцията това да бъде дефинирано с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации. Но стотици западни поддръжници на Киев се притесняват, че самодейността не е задоволително подкрепена на интернационално равнище и пледират за хибриден арбитражен съд, формиран от украински съдии и от съдии от други националности.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР