Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на чипове по

...
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на чипове по
Коментари Харесай

TSMC ще построи завод за чипове в Германия за 10 милиарда евро

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият производител на чипове по поръчка, е почнал договаряния с сътрудници за създаване на фабрика за чипове в Саксония (Германия) за 10 милиарда евро, оповестява Bloomberg, базирайки се на свои източници.

Съвместното дружество сред тайванската TSMC, нидерландската NXP Semiconductors и немските Bosch и Infineon планува държавни дотации с бюджет от най-малко 7 милиарда евро и обща инвестиция от може би 10 милиарда евро. Окончателното решение към момента не е взето и проектите могат да се трансформират, съобщи анонимният източник. Говорителката на TSMC Нина Као удостовери, че компанията прави оценка опцията за създаване на цех в Европа. NXP, Bosch, Infineon и немското федерално министерство на стопанската система и опазването на климата отхвърлиха коментар.
-->
Председателят на TSMC Марк Лиу съобщи пред акционерите още през 2021 година, че компанията прави оценка опцията за пускане на индустриална активност в Германия. Европейският цех на компанията ще се концентрира върху автомобилни чипове, посочи по-късно основният ѝ изпълнителен шеф Си Си Уей. Подобни планове в Германия биха могли да бъдат субсидирани с до 40% от държавното управление - Европейският съюз възнамерява да удвои каузи си в международната полупроводникова промишленост до 2030 година Решението беше взето на фона на пандемичния дефицит на полупроводници и изострянето на връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Участието на страната в плана ще изисква директно утвърждение от Европейската комисия - взаимното дружество към този момент е почнало договаряния за размера на дотациите. В Япония сходен план може да коства 8,6 милиарда $, като към половината от тази сума може да бъде обезпечена от страната. TSMC чака да получи утвърждение за немския план през август - заводът ще създава чипове, употребявайки главно 28 nm технология.

По-рано стана известно, че е почнало построяването на цех за полупроводници на Infineon в Дрезден, Саксония. GlobalFoundries и Bosch също имат сходни уреди там. Производителите на чипове обичайно построяват фабрики в клъстери, което им разрешава да употребяват съществуващата инфраструктура и човешки запаси.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР