Таблицата е изготвена по препоръки на Националната фондация по съня

...
Таблицата е изготвена по препоръки на Националната фондация по съня
Коментари Харесай

По колко часа трябва да спите, според възрастта ви, за да сте здрави (ТАБЛИЦА)

Таблицата е направена по рекомендации на Националната фондация по съня на Съединени американски щати. Според нея неналичието на задоволително сън е един от огромните проблеми на нашия век. В Съединени американски щати 40% от популацията страда от остро недоспиване, а 60% от дамите в никакъв случай не могат да се наспят. „ Недостатъчният или прекомерно дългият сън води до нараснал риск от разнообразни болести – кардиологични, ракови или психологични натоварвания ”, изяснява Лорън Хейл, професор по превантивна медицина в Stony Brook University. Таблицата е част от последното огромно изследване, извършено от Националната фондация по съня. То е направено след едногодишни проучвания и съвещания с лекари.

Погледнете таблицата и разберете какво е целесъобразното количество сън за всяка възраст

Сънят — какъв брой значим е той?
Според последните изследвания средностатистическият гражданин на Северна Америка спи сред седем и седем и половина часа всяка нощ. Колко значим е сънят? Докато спиш, на всеки 60 до 90 минути преминаваш през фаза на съня, наречена абсурден сън. По време на тази фаза мозъкът е най–активен и откривателите считат, че тогава той се възвръща. Някои учени споделят, че нарушаванията в цикъла на съня оказват нескончаем резултат на тялото — визира се мозъчната активност, което води до нетрудоспособност и неустойчивост към болести.

Стимуланти, като кофеина да вземем за пример, могат за малко да попречат на веществото, което алармира за потребността от сън. Когато обаче не си спал задоволително, мозъкът ти има способността да те накара да заспиш, изпадайки в така наречен къси дремки. Във вестник „ Торонто Стар “ се споделя: „ Без значение какво правиш, твоят лишен от сън мозък от време на време ще навлиза в първата фаза на съня за интервал от 10 секунди до малко над 1 минута. “ Представи си, че шофираш със скорост 48 километра в час и изпаднеш в къса сънливост за 10 секунди. За това време ще си минал разстояние по–голямо от дължината на футболно игрище. Също по този начин неналичието на сън може да отслаби имунната ти система, защото точно по време на сън тялото създава Т–лимфоцити, които се борят с патогените. Докато спиш, тялото ти създава и хормона лептин, който контролира апетита. Наистина, ти се нуждаеш от сън тъкмо както се нуждаеш от подобаващи физически извършения и храна.

Дали спиш по–малко поради изключителна работа, житейски грижи или поради терзания за бъдещето? Мъдрият цар Соломон един път писал: „ Сладък е сънят на оня, който служи, без значение дали е ял малко, или доста, а изобилието на богатия не го оставя да спи. “

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР