Таблетите ще се използват все повече за образование и развлечения(снимка:

...
Коментари Харесай

Изненадваща прогноза за пазара на таблети


Таблетите ще се употребяват от ден на ден за обучение и развлечения
(снимка: CC0 Public Domain)

Пазарът на таблети продължава да демонстрира неуверена динамичност, което е предизвикателство за анализаторите, заети да изследват този сегмент на компютърните устройства. Първоначално пандемията възроди продажбите на таблети, само че към края ѝ последва спад. Сега се чака още веднъж растеж. 

Обемът на световния пазар на таблети ще пораства приблизително с 16,7% годишно, достигайки 325,15 милиарда $ до 2031 година, против 70,72 милиарда през 2021 година, съгласно прогноза на анализаторите на Allied Market Research, оповестена този месец.

Изследователите изясняват упования растеж на приходите от продажби на таблети с общото повишаване на търсенето на сходна електроника, разширението на корпоративния сегмент и увеличението на продажбите на хибридни устройства, които могат да се трансформират в преносими компютри.
още по темата
В допълнение, общата цифровизация на стопанската система, софтуерният напредък и развиването на нови информационни благоприятни условия в интернет могат да окажат в допълнение позитивно въздействие върху пазара на таблети.

Като фактори, възпрепятстващи развиването на пазара, специалистите показват относително късия живот на батерията на джаджите и обстоятелството, че навлизането на нови компании води до комодитизация (терминът се отнася до обстановката с артикули, които стават много евтини за всеобщо произвеждане, когато вместо един неповторим артикул има море от търговски марки).

Според анализаторите на IDC, през второто тримесечие на 2022 година на международния пазар са доставени 40,5 милиона таблета, което е почти същото като размера отпреди година. Сред събитията, които способстват за стабилността на пазара, специалистите акцентират потреблението на таблети в просветителни планове и промоционалните продажби, като фестивала за онлайн извършване на покупки в Китай и годишната промоция на Amazon Prime Day в Съединените щати.

Apple остава водач на пазара на таблети: през второто тримесечие на 2022 година компанията на Тим Кук е пуснала 12,6 милиона таблета, намалявайки доставките с 2,89%. Пазарният дял на iPad през обсъждания интервал е намалял от 32% на 31%.

На второ място е Samsung с резултат от 7,3 милиона таблета (-10,63%) и дял от 18,1% (година по-рано – 20,3%). Следва Amazon, която усилва предлагането на таблети с съвсем 27%, до 5,5 милиона броя. Благодарение на това делът ѝ нараства от 10,7% на 13,6%.

Allied Market Research пресмята, че съвсем половината от световните продажби на таблети през 2021 година са били модели с Android. Очаква се водачеството на такива устройства да се резервира през идващите години, само че продажбите на iPad ще порастват по-бързо (с към 18% годишно).

Проучването също по този начин показва, че продажбите на таблети в корпоративния бранш сред 2022 година и 2031 година ще се усили с към 18,9%. Потребителските джаджи обаче ще продължат да водят в безспорни продажби, заради възходящата им приложимост за просветителни и развлекателни цели.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР