Т.нар. от обществото източване на Здравната каса е често срещано

...
Т.нар. от обществото източване на Здравната каса е често срещано
Коментари Харесай

Как се източва Касата? Говори адвокат

Т.нар. от обществото източване на Здравната каса е постоянно срещано събитие, то е незаконно,  без значение какви са събитията. Подобни неща са всекидневие в съвсем всяка една болница, без значение дали тя е огромна и се намира в столицата или е дребна провинциална. Почти всяко лечебно заведение, което работи с НЗОК има пропуски в тази посока. Това съобщи пред бТВ юристът по здравно право доктор Мария Петрова във връзка абсурда с министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров и „ Пирогов “.

Вчера лекари от лечебното заведение желаеха оставката  му в отворено писмо до президента и до служебния министър председател. Ден по-рано Кацаров оповести, че е един от фиктивните пациенти в незабавната болница, а от " Пирогов " отхвърлиха думите му, с пояснение, че е бил признат, с цел да не се постанова да заплаща за проучванията си.

Според чиновниците на болничното заведение служебният здравен министър е бил наясно, че в края на януари е бил приет в болница в „ Пирогов “. Целта е била да му се правят контролни проучвания след боледуване през ноември.

„ Лечението в болница се прави в болница, няма приходящи пациенти или такива в отпуск, по тази причина имаме извънболничната помощ, която е мощно неглижирана напоследък, тъй като финансирането от НЗОК отива най-вече в лечебните заведения. За страдание, в България нямаме стандарт, по който се оформят епикризите. Здравната каса изисква тази документи да е попълнена и да има сложена диагноза “, добави Петрова.

Тя изясни, че е допустимо сред наименованието на клиничната пътека и диагнозата има разминавания, тъй като няма по какъв начин всички диагнози да бъдат обхванати в имена на клинични пътеки.

„ Контролните прегледи са право на пациента, само че когато отидем на подобен не се хоспитализираме още веднъж, не ни се основава нова история на болестта. Всички опити и спекулации, без да желая да звуча като бранител или юрист на доктор Кацаров са меко казано неуместни от юридическа позиция “, сподели Петрова.

По думите ѝ към този проблем би трябвало да се подходи доста деликатно, тъй като три потърпевши страни – българските лекари, чийто труд е безпределно непризнат, българските пациенти, които страдат заради източването на НЗОК и цялото общество поради занижения надзор и невъзможността на Здравната каса да управлява този обществен запас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР