СЗ “Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на Румен Овчаров – бивш

...
СЗ “Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на Румен Овчаров – бивш
Коментари Харесай

Обвинение за Овчаров заради нанесени щети на Мини Бобов дол за 8,9 млн. лв.


СЗ “Антикорупция “ предяви точно обвиняване на Румен Овчаров – някогашен министър на енергетиката по делото, известно като делото за „ Мини Бобов дол “.

След правене на съдебно-икономическата експертиза, на Румен Овчаров е повдигнато обвиняване за умишлена занемареност, от която за „ Мини Бобов дол “ ЕАД са последвали вреди в размер на 8 940 231,47 лева

Разследването е открило, че Румен Овчаров макар отговорностите си като министър на стопанската система и енергетиката и принципал на „ Мини Бобов дол “ ЕАД не е упражнил задоволително надзор върху работата на изпълнителния шеф на „ Мини Бобов дол “ ЕАД. Изпълнителният шеф не е подхванал дейности по събиране на вземания от контракта за наем с „ Ораново “ ООД и не е направил дейности за възстановяване на финансовото положение на сдружението. Щетите, които са настъпили за „ Мини Бобов дол “ ЕАД съставляват неплатени наемни суми от контракта с „ Ораново “ ООД, режийните разноски по индустриалната активност и разликата сред фактуриран наем и начислени амортизационни отчисления от „ Мини Бобов дол “ ЕАД.

Внесена е конкретизация и по обвиняването на Румен Овчаров за осъществено от него закононарушение по работа, осъществено в интервала 31.05.2006 г до 26.02.2007 година при изискванията на продължавано закононарушение.
На 31.05.2006 година е превишил властта си като е дал позволение на „ Мини бобов дол „ ЕАД да подписа контракт за наем с „ Ораново “ ООД, като е иззел пълномощията на Министерски съвет според чл.5,т.3 от Закона за подземните благосъстояния. По силата на този контракт е обещано право на „ Ораново “ ЕООД да провежда и ръководи подготовката и изземването на запасите от въглища в мината и е нарушен Закона за концесиите. Настъпили са обилни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол “ ЕАД и Българската страна, изразяващи се в сбъднат неконтролиран и противозаконен рандеман на подземни благосъстояния изключителна държавна благосъстоятелност, основана опция от засягане на живота и здравето на популацията. Като не се е съобразил с наредбите на Закона за подземните благосъстояния – а точно концесията е следвало да се даде на физически и юридически лица, които удостоверяват, че имат надлежна регистрация и имат нужните механически, управнически и финансови благоприятни условия, предложил на Министерски съвет да вземе решение за прекачване на права и отговорности по невлязъл в действие концесионен контракт на „ Мини Бобов дол “ ЕАД от държавното сдружение на „ Ораново “ ЕООД за период от 35 години. На 26.02.2007 година, сключил в допълнение съглашение № 1 към контракт за даване на концесия на „ Мини Бобов дол “ ЕАД и от това са настъпили обилни нездравословни последствия за „ Мини Бобов дол „ ЕАД и Българската страна изразяващи се в отнемане на държавното сдружение от предмета на активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР