Сьомгата или атлантическата сьомга понастоящем е застрашен вид, но благодарение

...
Сьомгата или атлантическата сьомга понастоящем е застрашен вид, но благодарение
Коментари Харесай

Защо дивата сьомга е по-полезна?

Сьомгата или атлантическата сьомга понастоящем е заплашен тип, само че с помощта на развъждането й в рибни ферми този деликатес се предлага на относително налични цени през цялата година. Не може да се каже същото за дивата сьомга обаче.

Експерти и фенове на този деликатес споделят, че качеството на сьомгата, отглеждана във плантация, не може да се съпостави с дивата. Вкусът, текстурата и цветът на тихоокеанското филе превъзхождат всички изкуствено отгледани сьомги.

Дивата сьомга плува на огромни дистанции, цветът й е резултат от естествена диета - хранене най-вече с планктон и водорасли. В риболова сьомгата се отглежда в контейнери, а характерният розов цвят на филето е изкуствено привнесен от оцветители, които в доста случаи могат да се окажат и нездравословни за здравето ни.

Някои предприятия изследват по-естествени способи за развъждане на риба, защото всеобщото произвеждане носи евентуална заплаха за здравето.

За множеството хора тази риба в див вид си остава необичаен сезонен деликатес. Прясната тихоокеанска сьомга се доставя на пазарите по света единствено за няколко седмици от средата до края на лятото.

Сьомгата, отглеждана във ферми, има две съществени разлики, спрямо дивата сьомга. На първо място тя е доста по-евтина, а на второ - месото й е доста по-мазно. Затова има два казуса за тези, които желаят даопитат същинска дива сьомга.

Първо, може да бъде много мъчно да се разграничи отглеждания тип от дивия - за множеството хора разнообразието на тихоокеанските типове не е познато, тъй че всяка сьомга може да се назова сьомга или алена риба. На второ място, заради по-ниското наличие на мазнини в дивата сьомга, приготвянето им изисква повече грижи, това другояче чудесно филе е много елементарно да се скапе от към вкусовите си качества при погрешно подготвяне.

Популярни типове тихоокеанска сьомга

 изгоди от дива сьомга

Най-голямата тихоокеанска сьомга е Кралската сьомга. Тя се разграничава от другите сьомга по по-големият (повече от 15) си брой хрилни лъчи. Живее във водите на Тихоокеанския бряг на Америка, както и в Арктика и Азия: в Камчатка, островите Командор, Амур и северно Хокайдо.

Кохо сьомгата също е едра риба, доближава дължина до 98 см., тежи приблизително към 14 кг. Кохо сьомгата е доста друга от другите сьомги по своя ослепителен сребърен цвят, заради което постоянно може да я срещнете под името " сребърна сьомга ". Най-разпространена е на северноамериканското крайбрежие на Тихия океан, където живее от Аляска до Калифорния. Но също по този начин нейният ареал превзема водите на Камчатка, Командорските острови и Хокайдо.

В месото от кохо сьомга има от 6. 1 до 9. 5 % мазнини. Съдържа витамини В1, В2, минерали и микроелементи - желязо, калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, хлор, молибден, никел, флуор, цинк, хром.

Червената риба, наричана още сокейска сьомга, се разграничава от доста сьомга по присъщия си цвят. По дължина представителите на този тип доближават 80 см, тежестта нормално е 1. 5-3. 5 кг. За разлика от друга тихоокеанска сьомга, тя се развъжда най-често в езера. Месото й не е розово, както при другите сьомги, а е в натоварен червен цвят.

Най-малкият и най-разпространен представител на рода на тихоокеанската сьомга е розовата сьомга. Средното тегло на розовата сьомга е 2. 2 кг. Най-голямата известна розова сьомга доближава дължина 76 см с тегло 7 кг.

Розовата сьомга се среща в студените крайбрежни води на Тихия и Северния ледовит океан, от река Сакраменто в Северна Калифорния до река Макензи в Канада и от река Лена в Сибир до Корея.

Филето от всеки от тези типове тихоокеанска сьомга има богат усет и мирис. За подготвяне на кулинарен шедьовър с него е задоволителна просто една скара. Но е значимо да не прекалявате с този тип риба. Кулинарните специалисти поучават топлинната обработка да е минимална, а съществува и още по-екзотичен метод на подготвяне, който напълно запоазва вкусовите й и здравословни качества - сьомгата се маринова и се яде сурова.

Ако не сте специалист в този тип обработка обаче, не се предлага да експериментирате. Достатъчно е просто да следите дали тази прелестна риба се предлага с напътствието, че е дива, съпроводено с изтъкване на нужния документ.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР