Свят Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия Ходовете на Израел, САЩ

...
Свят Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия Ходовете на Израел, САЩ
Коментари Харесай

Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия

Свят Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия Ходовете на Израел, Съединени американски щати и Саудитска Арабия за контриране на Иран в никакъв случай не са били просто нещо, написа Руслан Трад в разбор за Vesti.bg  Руслан Трад 10 август 2019, 19:46 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия
Защо Емирствата изоставиха Саудитска Арабия
 Скандалният паралия Джефри Епстайн се самоуби, ФБР ревизира
Скандалният паралия Джефри Епстайн се самоуби, ФБР ревизира
 Екстремно време в Гърция през днешния ден и на следващия ден
Екстремно време в Гърция през днешния ден и на следващия ден
 Мълния взриви боен склад в Русия
Мълния взриви боен склад в Русия
 Вучич: Сърбия няма да влиза в НАТО
Вучич: Сърбия няма да влиза в НАТО
 Милиони мюсюлмани стартират годишния Хадж
Милиони мюсюлмани стартират годишния Хадж
 Ален Делон в болница след инсулт. Близките му го пазили в загадка
Ален Делон в болница след инсулт. Близките му го пазили в загадка
 Руски бомбардировачи стреснаха Англия
Руски бомбардировачи стреснаха Англия

дна от най-коментираните фотоси от интернационалните анализатори, публицисти дипломати и елементарни потребите на обществени мрежи последните дни, е фотография от Техеран на командира на Бреговата защита на Обединените арабски емирства (ОАЕ) Али Муслах ал Ахбаби на среща с командира на иранската брегова защита, Касим Резай. Двамата военни седят усмихнати, ръкувайки се пред фотографите от иранските държавни организации. Първият въпрос на всички, които наблюдават новините от Персийския залив беше: „ Какво се случва!? “

До напълно скоро ОАЕ и Иран показваха нежеланието си да беседват с поредни словесни удари, саботажни дейности против танкери, обществени изказвания и скупчване на военна мощ. Но наподобява идват нови времена, наложени от променената политическа конюнктура и неналичието на самообладание измежду американските съдружници в Залива към Тръмп. Въпросната фотография е първата по рода си от години и идва на фона на вести за изненадващото евакуиране на силите на ОАЕ от Йемен, където те се сражаваха интензивно против подкрепените от Иран размирен сили на хутите. Хутите, които още държат контрола върху йеменската столица Санаа не престават да нападат саудитски военни и цивилен обекти, само че на 2 август оповестиха „ заледяване “ на офанзивите по позиции на ОАЕ. Едва ли всички тези вести са съвпадане. Тези събития демонстрират координирани дейности за деескалация на фона на нерешителността на Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Абу Даби също по този начин отхвърли да упрекна публично Иран за офанзивите върху танкери в Персийския залив, макар че измежду тях имаше и плавателни съдове на ОАЕ.

Why the #UAE has signed a document on border security with #Iran after months of lobbying in the US for a tougher stance on Tehran? pic.twitter.com/VtCwlyjZSO
— Press TV (@PressTV) 3 август 2019 година
Решението на Емирствата да се дистанцират от войната в Йемен ще има сигурни последствия за Саудитска Арабия, защото кралството остава без основен районен сътрудник. Водената от Рияд коалиция против хутите изпитва мощни усложнения. За Емирствата няма заплаха фактът, че в Йемен има военна мощ, подкрепена от Иран и поддържаща мощни връзки с Хамас и Хизбулла. За Саудитска Арабия, обаче, действителността е друга. Това, че хутите държат контрола върху столицата Санаа към този момент няколко години, изтласкаха подкрепеното от Рияд държавно управление и заздравиха базите си, е проблем още повече поради това, че саудитците споделят 1800-километрова граница с Йемен.

Досега силите на Емирствата участваха интензивно във войната в Йемен, довеждайки освен свои военни сили, само че и наемници, в това число някогашни колумбийски бойци. ОАЕ също по този начин бяха упрекнати, че организират акция на политически убийства против членове на локалния клон на Мюсюлмански братя – остарелият зложелател на Абу Даби. В процеса на войната, Емирствата откриха в действителност надзор върху крайбрежния йеменски град Аден, откъдето разшириха въздействието си върху Южен Йемен. Макар и да организираха сполучливи интервенции както против хутите, по този начин и против йеменския клон на Ал Кайда – една от главните военни сили в региона – емирствата ускориха разделянето в Йемен, спонсорирайки в името на своите районни упоритости локалните южнойеменски сепаратисти. Тази политика провокира неколкократно митингът на Саудитска Арабия, която вижда в дейностите на ОАЕ не съдружник, а бойкот на съдружните цели, които плануват изтласкването на хутите, връщане на законното йеменско държавно управление и подсигуряване на саудитската граница. Нищо от това не се е случило към момента, а в този момент ще бъде още по-трудно за саудитците.

За Емирствата изтеглянето е и тактически ход, който ще има отражение в Съединени американски щати. Тръмп и неговата администрация получават от ден на ден рецензии за даването на оръжия за Саудитска Арабия и ОАЕ. Двете страни имат мощни лоби във Вашингтон, само че то също не оказва помощ в Конгреса, където гласовете за прекъсването на войната в Йемен стават все по-силни. В този смисъл, изтеглянето на ОАЕ директно преди изборите в Съединени американски щати другата година, е добре обмислен ход.

Изненадващото евакуиране на ОАЕ от Йемен е сериозен удар за имиджа на престолонаследника на Саудитска Арабия, принц Мухаммад бин Салман. Неговото интернационално израстване и събиране на локална поддръжка, се крепят на три точки: войната в Йемен, модернизиращата стратегия, известна като „ Визия 2030 “ и провеждането на обществени промени. В момента, с изключение на по третата точка, нищо друго не върви по проект за принца. В същото време, иранската поддръжка за хутите дава резултати – йеменските бунтовници нападат постоянно саудитски обекти, в това число гражданска инфраструктура, а ракети „ Скъд “ бяха доставени от Хизбулла и след това изстреляни по съществени саудитски градове.

Без военната поддръжка на емирствата, наподобява упоритостта на Бин Салман да смаже хутите, е сложна за реализиране. Активността на милициите на хутите ще се ускорява, а това придвижване се следи и от друга районна мощ в Близкия изток – Израел. Бенямин Нетаняху е един от хората зад анти-иранския съюз, в който вземат участие Съединени американски щати и Саудитска Арабия. От израелска вероятност, ставащото в Йемен и изненадващия поврат в политиката на ОАЕ, са неприятни вести, защото хутите си партнират с Иран, а това дава опция на Техеран да придвижва ракети през йеменския бряг на Червено море към Хамас в Ивицата Газа. Преди няколко седмици в Йемен беше погубен член на Хамас, който най-вероятно е взел участие в подготовка на логистика за транспорт на военно съоръжение. Израел се тормози и от опцията Иран да употребява хутите за бойкот на гражданското и комерсиално мореплаване през Баб ел Мандеб, което е значимо за израелските компании.

Междувременно, в Аден избухнаха конфликти сред про-саудитски и про-ОАЕ милиции. Подобен сюжет се очакваше поради разминаването в позициите на основните спонсори на тези милиции. Тези събития обаче носят риск за ескалация в Йемен и Аденския залив, който би се отразил на интернационалните търговски артерии, преминаващи от там.

Ходовете на Израел, Съединени американски щати и Саудитска Арабия за контриране на Иран в никакъв случай не са били просто нещо. Сега, откакто Емирствата взеха решение да замразят присъединяване си във войната в Йемен и да показват обществено доближаване на позициите с Техеран – даже това да е единствено тактическо оттегляне – прави нещата още по-сложни. Песимизмът може да се усети от Израел до Вашингтон и има за какво – сега Иран може да прави каквото пожелае, без да има особени последствия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР