Свищов. Преподаватели от катедра Аграрна икономика в Стопанска академия -

...
Свищов. Преподаватели от катедра Аграрна икономика в Стопанска академия -
Коментари Харесай

Студенти от специалност „Аграрна икономика” и МП „Агробизнес” в Стопанска академия - Свищов реализираха посещение в реална работна среда

Свищов. Преподаватели от катедра „ Аграрна стопанска система ” в Стопанска академия - Свищов проведоха посещаване на студенти в зеленчукова база на компания „ Кемапул ” ЕООД, като следващо планувано мероприятие в научния календар на катедрата. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . В събитието взеха присъединяване студенти от IV курс (редовно и задочно обучение) на специалността, постоянни магистри от Министерство на правосъдието „ Агробизнес ” и част от преподавателския екип. Представител от управителния ешалон на компанията в лицето на Весела Цветанова, срещна студентите с новаторски способ внедрен в тяхното земеделско стопанство, а точно хидропониката. Те имаха опция да видят по какъв начин на повърхност от 4,5 дка са ситуирани оранжерийни домати, създадени по хидропонна технология, за която е особено, че се отглеждат растения отвън естествената им среда, т.е. на изкуствена почва. За растежа им се употребява хранителен разтвор от естествени детайли, нужни за тяхното развиване. Студентите научиха, че преимуществото на тази технология е, че растенията биват ограничавани от бурени, вредители или заболявания, също така те нямат потребност да развиват огромна коренова система с дълги корени, с цел да си набират нужните минерали и влага. Това пък спомага на надземната част да пораства по-бързо и в по-големи размери.

Растенията се отглеждат на закрито, заради което добивите не са подвластни от атмосферните условия, което разрешава реколтата да се добива по-бързо и повече. Хидропониката дава опция за съвсем цялостно автоматизиране на процеса, като по този метод се усъвършенстват множеството интервенции – поливане, осветяване, прибавяне на хранителни субстанции.

Фирмата разполага с над 200 дка земеделска повърхност, като активността е ориентирана главно към произвеждане и търговия на селскостопанска продукция. Освен производството на главните зърнени култури обичайни за района, стопанството отглежда и редица типове зеленчукови култури като лук, морков, картоф, ранно зеле, пипер и други, като в това време на повърхност от 23 дка е основана и сливова овощна градина.

Студентите с голям интерес задаваха голям брой въпроси, свързани с размера на арендуваната земеделска земя, материалната и складовата база на стопанството, главните способи и канали за реализация на създадената продукцията и други В края на визитата в действителната работна среда всички се сплотиха към концепцията, че хората би трябвало да бъдем загрижени за положението на околната среда и природата, като интензивно участваме във всички действия по нейното запазване и възобновяване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР