Свищов. Представители на контролните институции в България и на висши

...
Свищов. Представители на контролните институции в България и на висши
Коментари Харесай

Велико Търново: Професионалната компетентност на работещите в контролните институции дискутираха на национален форум в Стопанска академия-Свищов

Свищов. Представители на контролните институции в България и на висши учебни заведения, които образоват студенти в специалности по надзор, участваха в юбилейна научна сесия на тематика „ Професионалната подготвеност – поръчител за публично доверие към контрола ” в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов “-Свищов. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . Националният конгрес, проведен от свищовското висше учебно заведение, факултет „ Стопанска отчетност ” и катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ”, бе отдаден на 25 години от основаването на компетентност „ Стопански и финансов надзор ”.
Юбилейната научна сесия откри проф. доктор Георги Иванов – зам.-ректор и началник на катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност “. Представяйки определената тематика на полемиката той акцентира, че професионализма, морала и етиката на работещите в контролните институции са тези основни фактори, които подсигуряват сполучливото реализиране на задачите, които обществото слага пред тях. „ Всички ние сме виновни във връзка с младежите, които приключват висшето си обучение и желаят да започват своята кариера в системите за надзор в България – виновни освен за тяхното образование, само че и за тяхната професионална реализация “, сподели проф. Иванов. Той напомни, че през 1992 година в Стопанска академия е признат първия за България випуск в компетентност, която преподава профилирано надзор. 25 години по-късно, огромна част от ръководителите на контролните институции в страната ни са ученици на тази компетентност и на Стопанска академия, и бяха измежду участниците в юбилейната научна сесия.
Върховната одитна институция в България бе показана от Цветан Цветков – ръководител на Сметната палата и Тошко Тодоров – зам.-председател. От Министерството на финансите участваха Георги Йорданов – шеф на Кабинета на министъра на финансите и Стефан Белчев – шеф на Дирекция „ Методология на контрола и вътрешния одит “. Националната организация по приходите показаха нейният шеф Галя Димитрова и Александър Георгиев – зам.-директор. Агенция „ Митници “ бе показана от Юлиан Мирков – зам.директор и Венцислав Халаджов – шеф на Митница – Русе. От Агенцията за държавна финансова ревизия участваха шефът Георги Начев и зам.-директорът Албена Белянова. Дирекция „ Главен инспекторат “ към Министерски съвет бе показана от нейния началник Мария Томова и Марина Ралчева – държавен контрольор. От Комисията за обществен контрол над записаните инспектори участваха Виктор Трифонов – основен секретар и Нико Николов – държавен специалист по методология. Институтът на дипломираните експерт-счетоводители във форума показа Христо Досев – член на УС. От Агенцията по публични поръчки взе участие шефът на Дирекция „ Контрол на публичните поръчки “ – Бистра Христова. От страна на бизнеса, занимаващ се с надзор, присъединяване взе ръководителят на УС на Националната организация на митническите сътрудници – Емил Дандолов. Образователните институции показаха преподаватели от трите висши учебни заведения, които имат обичаи в образованието по стопанска система и надзор: проф. доктор Огнян Симеонов – началник на катедра „ Финансов надзор “ към УНСС; преподаватели от катедра „ Счетоводна отчетност “ при Икономически университет – Варна; преподаватели от катедрата-организатор на форума и от други катедри при свищовското висше учебно заведение.
Приветствие към участниците сервира ректорът на Стопанска академия – доцент доктор Иван Марчевски. „ Системата на висшето обучение има дълг към контролните институции в България “, съобщи доцент Марчевски. Той акцентира, че в нея работят над 15 000 експерти, които се нуждаят от профилирана подготовка и трите висши учебни заведения, които са показани в този конгрес, са местата, където може да се предложи профилирано познание по надзор. „ Ако не се отделя особено внимание за подготовката на фрагменти в толкоз характерна материя, ще се сътвори проблем за обществото, тъй като отговорността от изразходването на обществения финансов запас е извънредно огромна. Ефективността от действието на стопанската система, успеваемостта от изразходването на обществения финансов запас значително зависи от способността на контролните органи да наблюдават за законосъобразността на консумиране на средствата и да оказват помощ на институциите, които изразходват обществен запас, да го вършат по верния метод “, сподели още ректорът на Стопанска академия.
В приветствието си, ръководителят на Сматната палата акцентира значимостта на форума и моли за сливане на напъните в посока подготовката на студенти в региона на финансовия надзор, които по-късно да намерят сполучлива професионална реализация в контролните институции в България. „ Аз съм уверен, че всички в таза зала споделяме съвременото схващане за една съвременна контролна институция, която освен ревизира, надзирава, управлява и глоби, само че и се стреми да предлага съответни и ефикасни управнически решения, които да са в помощ на организацията на работа и възстановяване ръководството на тези, които ревизираме. Без професионално готови фрагменти доста мъчно бихме се справили с тази наша задача “, сподели Цветан Цветков.
Участниците в националния конгрес си сложиха като съществена цел реализира на съдействие и взаимоотношение по повод развиването на професионалната подготвеност в контролните институции и ролята на висшите учебни заведения, в които се преподава надзор, с цел да се увеличи публичното доверие към системите за надзор в Р България. В рамките на работната среща бяха показани три отчета по главните тематични посоки на полемиката. Като ръководител на Сметната палата, Цветан Цветков приказва за професионална подготвеност и успеваемост на контрола. „ Рамки за професионална подготвеност “ показа Стефан Белчев – шеф Дирекция „ Методология на контрола и вътрешния одит ” към МФ. Ръководителят на катедрата-организатор, проф. доктор Георги Иванов изнесе отчет на тематика „ Сътрудничество сред контролните институции и висшите учебни заведения за повишение на професионалната подготвеност “.
В резултат от полемиките по тематиките, участниците във форума се сплотиха към мнението, че професионалната подготвеност на работещите в контролните институции е основен фактор за реализиране на висока успеваемост и резултатност от тяхната активност, а оттова и за повишение доверието на обществото към резултатите от тяхната работа. Ръководителите на контролните институции поеха и съответни задължения, измежду които: да преразгледат своите рамки за професионална подготвеност и на тази основа да разработят дължим най-малко от познания и компетентности за уеднаквяване на изискванията за сполучлив старт в кариерата на младежите, приключили висше обучение, в тях; да образуват, на публични начала, работна група с представители от всички заинтригувани страни (контролни институции и висши учебни заведения, в които има упълномощени специалности за образование по контрол) за създаване на единна политика за основаване на оптимални условия за образование и реализация на младежите в системата на контрола в страната.
В умозаключение, участниците в националния конгрес се съгласиха да работят за постигането на тези задължения по метод, съчетаем с задачите им за непрестанно развиване на професионалната подготвеност на работещите в ръководените от тях институции и в сходство с настоящите интернационалните стандарти, положителни европейски практики и постигнатите съглашения.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР