Свищов. Празникът на българските студенти – 8 декември в Стопанска

...
Свищов. Празникът на българските студенти – 8 декември в Стопанска
Коментари Харесай

Стопанска академия – Свищов отбеляза студентския празник с онлайн церемония и награди за изявени студенти

Свищов. Празникът на българските студенти – 8 декември в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” за втора поредна година, заради противоепидемичните ограничения, бе маркиран с тържествена онлайн гала. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . На празника във виртуалното пространство участваха ректорът, заместник-ректори, декани на факултети, ръководители на катедри, студенти и преподаватели. Специални посетители на тържеството бяха: доктор Генчо Генчев, кмет на община Свищов; доктор Кристиян Кирилов, ръководител на Общински съвет – Свищов; Росен Маринов, шеф Дирекция „ Култура и културно завещание ” в Община Свищов и член на Съвета на настоятелите на СА „ Д. А. Ценов ”; Ваня Дамянова – шеф на „ Мусала иншурънс брокер ”.

С одобрение към свищовските студенти и към академичната общественост, тържествената гала откри ректорът, проф. доктор Марияна Божинова. „ Всеки 8-ми декември е прекомерно друг от всички останали, които го предхождат, освен тъй като хората и поколенията се сменят и внасят своето чувство и вълнуващото прекарване в едно друго време, носещо други измерения за тържественост, само че постоянно насладата и въодушевлението са чисти и неподправени, по юношески въодушевени и откровени. Празникът, на който се гордеем със свищовската Алма Матер, в която към този момент 85 години се преподава на европейско ниво. Гордеем се, че сме дали на България над 150 хиляди дипломанти и специализанти. Солидното и конкурентно обучение на Стопанската академия е Вашият трамплин, скъпи младежи, за кариера освен в българските, а и в европейските институции, в интернационалните банки, корпорации и капиталови сдружения ”, сподели проф. Божинова. С благопожелание за радостен празник, тя моли към студентите: „ Трудете се старателно, с неизменност и ученолюбивост, с интерес и предпочитание да научите нещо ново! … Бъдещето принадлежи на Вас, то ще е доста друго от познатия ни свят и ще бъде такова, каквото Вие го изградите. Вашата генерация има неповторими благоприятни условия. Затова Ви приканвам: развивайте своя гений, умения и качества! Успявайте, доказвайте себе си! ”. В обръщението си към преподавателите, ректорът на Академията акцентира: „ Всички наши триумфи, реализирани от огромното ни академично семейство, щяха да бъдат невъзможни без Вашите старания, просветителни и научни достижения, безрезервност, осведоменост и колегиално отношение. Бъдете ментори и сътрудници на студентите, подкрепяйте ги с наслада и безрезервност, тъй като това е призванието ни ”.

Приветствия към свищовските студенти и към академичната общественост сервираха също докторант Лилия Петкова – ръководител на Студентския съвет и специфичните посетители на церемонията. Кметът по традиция връчи алегорично ключа на града на свищовските студенти с пожелания за здраве, радостен празник и сполучлива академична година.

Основен акцент в честването на студентския празник в Свищовската академия бе оповестяването на годишните студентски стипендии и парични награди за отличен триумф, дейна студентска активност и високи спортни достижения. Председателят на Общинския съвет разгласи носителя на премията на името на Григор Начович (първият български министър на финансите след Освобождението), която се връчва годишно на студент от Стопанската академия, приключил с отличие 3 курс. Носител на тазгодишната премия (в размер на 1500 лева) е Нелина Стоименова, постоянно образование, 4 курс, познавач. „ Счетоводство и надзор ”, със междинен триумф досега 6.00.

Ректорът разгласи премията за студент от четвърти курс в ОКС „ бакалавър ”, постоянна форма на образование, постигнал най-голям триумф по време на своето следване. Наградата получи Тома Здравков от познавач. „ Икономика на туризма ”, с триумф досега 6.00. По предложение на Студентския съвет, Академичното управление реши да награди всички отличници от 4 курс, които досега на своето следване имат триумф над 5.50. Заместник-ректорът по „ Студентска политика, институционални връзки и продължаващо образование ” доцент доктор Румен Ерусалимов разгласи имената на 39 четвъртокурсници, наградени за отличен триумф.

Наградата за високи спортни достижения ректорът връчи на олимпийската шампионка по карате от Токио ’2020 Ивет Горанова – второкурсничка в познавач. „ Икономика на търговията ”, която завоюва и бронз на международното състезание. Златното момиче на българското карате и на Свищовската академия честити празника на своите сътрудници и благодари на академичното управление и на преподавателите си за това, че ценят и почитат както спортните й достижения, по този начин и представянето й на просветителното занятие.

С премията в категория „ Активна студентска активност ”, Студентският съвет отличи Иван Йорданов – 4 курс, познавач. „ Икономика на туризма ”. Заместник- ректорът с сектор „ Научноизследователска активност и развиване на фрагментите ” – доцент доктор Любомир Иванов, разгласи наградените докторанти в категорията „ За триумфи в научноизследователската активност ”. С тази премия Академията отличи трима докторанти в постоянна форма на образование: Рая Драгоева (катедра „ Финанси и заем ”), отличена на годишния конкурс „ Млад икономист ”; Жанета Ангелова (катедра „ Застраховане и обществено дело ”), отличена на годишния конкурс „ Млад икономист ”; Владислав Любенов (катедра „ Финанси и заем ”), спечелил тазгодишната премия на Мемориален фонд „ Д-р Илко Ескенази ” към Международна фондация „ Св. Св. Кирил и Методий ” в направление „ Икономика ”. Всички парични награди, обезпечени от Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” са в размер на 300 лв. (една семестриална такса за обучение).

В рамките на церемонията бяха оповестени и обезпечените стипендии от партньорски организации. Като началник на катедра „ Застраховане и обществено дело ” доцент Ерусалимов заяви, че за втора поредна година стратегическият сътрудник на Академията, който е едно от водещите застрахователни сдружения на българския пазар – ЗАД „ Булстрад Виена Иншурънс Груп ” покрива годишните образователни такси на всички новоприети студенти в постоянна форма на образование по държавна поръчка в познавач. ЗСД, като тази година това се равнява на 35 стипендии по 600 лева „ Това са доста значими стипендии, тъй като те демонстрират отношението на бизнеса към Стопанската академия и към нашите студенти ”, сподели доцент Ерусалимов и с признателност изрази убеденост, че партньорството ще продължи.

Ваня Дамянова – шеф на „ Мусала иншурънс брокер ” разгласи предоставените стипендии (в размер на 1200 лв. всяка) и платени стажове в централата на застрахователния брокер за студенти от познавач. „ Застраховане и обществено дело ”, постоянно образование. Тя разясни, че носителите на тазгодишната премия – Гергана Георгиева и Йоана Тодорова, ще бъдат на стаж в брокера, който е в Топ 10 измежду над 300 брокери в България.

По мотив честването на Празника на българските студенти, са получени приветствени адреси до ректора и академичната общественост в Свищов от сродни висши учебни заведения, ръководители на финансови институции и компании. Със заповед на ректора проф. Божинова, 8 декември 2021 година (сряда) е разгласен за неучебен, неработен и задочен ден за всички преподаватели, студенти, чиновници и служащи в Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” – Свищов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР