Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо,

...
Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо,
Коментари Харесай

Как да дишаме чист въздух у дома (съвети)

Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо, идващо извън – смог, мъгла, лека зной. Но истината е, че въздухът вътре – в дома, офиса и в цялата постройка може да е по-замърсен даже от този на открито.  

Децата, астматиците и възрастните хора са изключително чувствителни към замърсяванията вътре в пространствата, само че някои резултати върху здравето може да се проявят чак след години в резултат на неведнъж излагане.

Стайните алергени и дразнители са станали доста по-важни в последните десетилетия, тъй като прекарваме повече време вътре. И, тъй като модерният дом е изолиран по всевъзможен метод, тези дразнители не могат елементарно да излязат. Затова е днешният човек е изложен на 3-4 пъти повече сходни дразнители, в сравнение с преди 30-40 години.

Все отново, по какъв начин да понижим количеството нездравословни частици и химикали във въздуха вкъщи и да понижим отрицателното им въздействие. Предлагаме ви пет съвета за всекидневието с потвърден резултат:

Поддържайте пода чист и пресен

С прахосмукачка – химикалите и алергените се натрупват в домашния прахуляк даже с десетилетия. Ако употребявате прахосмукачка със специфичен (НЕРА) филтър, ще намалите даже концентрацията на олово в дома си. Можете да се отървете и от други отрови като полените, животинския пърхот, акарите.

Използването на прахосмукачка с повече двигателна сила, въртящи се четки и специфичен филтър е гаранция, че прахта и мръсотията няма да бъдат издухани назад при изпускането на въздуха от прахосмукачката. Минете с прахосмукачката едно и също място няколко пъти, в случай че то е измежду по-използваните. Не пропускайте стените, ръбовете на килимите и тапицираните мебели, където се натрупва прахуляк. За най-хубави резултати чистете с прахосмукачка по два или повече пъти на седмица и сменяйте филтъра постоянно.

Избършете. Има места, където прахосмукачката не може да доближи. Може да пропуснете почистващите препарати и да употребявате единствено чиста вода. Новите микрофибърни бърсалки и парцали за прахуляк потвърдено улавят повече прахуляк и нечистотия, без да изискват използването, на каквито и да е почистващи разтвори.

Дръжте мръсотията на открито, като сложите постеля пред всяка врата. Хората внасят с обувките си всевъзможни типове замърсители. Бърсалките пред вратите понижават количеството нечистотия, пестициди и други замърсители. Ако постелката е задоволително огромна, даже хората, които не си изтриват обувките, ще оставят множеството замърсители върху нея, а не върху пода вкъщи.

Ако живеете в по-старо жилище, има огромна възможност в стените да са останали следи от оловна багра, употребена в предишното. Но, даже в по-нов дом, може да се окажете изложени на олово – от оловния прахуляк, импортиран извън. Той потвърдено покачва риска от съществени проблеми при дребните деца, водещи до повреди на мозъка, на централната нервна система и бъбреците. Пестицидите също се свързват с мозъчни повреди при най-малките. Децата елементарно прихващат праха по пръстите си и след това пъхат ръцете си в устата.

Поддържайте здравословно равнище на мокрота

Акарите и плесените обичат влагата. Поддържането на мокрота сред 30 и 50% оказва помощ да контролирате и тях и други алергени. Влагоуловителите (и климатиците през летните месеци) оказват помощ да се редуцира влажността на въздуха вътре и дейно управляват равнището на алергени. Климатиците намаляват също количеството на полени в помещението – още един плюс за хората с алергии.

Използвайте вентилатор или отворете прозорец, когато готвите, пускате пералнята или се къпете.

Не поливайте прекомерно доста цветята в стаята и изнасяйте облеклата да се сушат на открито.

Поправете всяко даже и минимално пръсване на тръбопровод, с цел да предотвратите появяването на плесени.

Използвайте натурални ароматизатори

Може да асоциирате да вземем за пример аромата на лимон с чиста кухня или чисти облекла. Но синтетичните аромати в продуктите за пране и ароматизаторите за въздух отделят във въздуха десетки типове химикали, които няма да намерите разказани върху етикета. Традиционните препарати за разчистване на пране, омекотителите и ароматизаторите за въздух в твърда, течна форма или спрей – всички те може да отделят подобен газ.

По време на проучване, при тестване на известен ароматизатор за въздух са били открити 20 разнообразни летливи органични съставки, 7 от които токсични. Но тези химикали не се загатват на етикета. Реалният състав на аромата се дефинира като “търговска загадка ”.

Повечето аромати са производни на петролни артикули и като цяло не се изследват дали имат значими нездравословни резултати върху здравето на хората, които ги вдишват (тестовете нормално са ориентирани към това дали аромата провокира неспокойствие на кожата).

Фталатите да вземем за пример са група химикали, постоянно употребявани при ароматизаторите, както и при производството най-много на меките пластмаси. Изследвания сочат, че тези химикали могат да доведат до хормонални разстройства.

Търсете перилни препарати без ароматизатори или с натурални аромати.

Преминете на леки препарати за почистване без изкуствени аромати.

Не употребявате аерозолни спрейове – дезодоранти, спрейове за коса, препарати за почистване на килими, за гланциране на мебелите и освежители за въздух.

Пуснете вътре повече пресен въздух. Отваряйте прозорците, с цел да не се натрупват токсичните химикали в дома ви. Ако някой в дома ви страда от алергия, по-добре е пречистването на въздуха да става посредством филтрираща климатична система.

Използвайте резенчета лимон и сода за самун, с цел да постигнете мирис на непорочност в кухнята.

Вкарайте природата в дома си – всяка стая е по-хубава с някакво растение. Също по този начин е и здравословно. Изследване, извършено от НАСА демонстрира, че растенията у дома работят като живи пречистватели на въздуха – всмукват химичните замърсители, разпръснати от синтетичните материали.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР