Свиках тази пресконференция днес поради две причини. Първата е свързана

...
Свиках тази пресконференция днес поради две причини. Първата е свързана
Коментари Харесай

Георги Панайотов: Парите в Министерство на отбраната са харчени непрозрачно

Свиках тази конференция през днешния ден заради две аргументи. Първата е обвързвана с моя ангажимент към въоръжените сили и военнослужещите да направя всичко допустимо, с цел да могат те да разполагат с съвременна и безвредна техника и въоръжение, тъй че да извършват дилемите си. Втората причина е моето заричане да дам информация за резултатите от назначените от мен инспекции. Това сподели по време на брифинг служебният министър на защитата Георги Панайотов.

" Проверките откриха, че финансовите и материални запаси на МО не са ръководени оправдано и в полза на защитата, сигурността и страната. Парите на данъкоплатците са харчени без явен план, без дълготрайна визия и обмисляне, непрозрачно и при липса на ефикасен мениджмънт и административен и финансов надзор ", изложи изводите си той.

" Първото, което желая да засегна е положението по построяването на инфраструктурата за приемането във Военновъздушни сили на новите целеви изтребители Ф-16. Основното е, че не е проведен интернационален конкурс с интернационалните участници, които имат опит. Изборът на компаниите главно за " Граф Игнатиево ", както и в авиобазите " Крумово " и " Безмер ", е юридически въз основа на никакви критерии. Не намерихме документи, които да покажат, че изборът на компаниите е осъществен след обзор на пазара, опита им и опциите. Намерихме докладни мемоари, които са направени от Главна дирекция " Инфраструктура на защитата " и през зам.-министъра на защитата са били предоставени на министъра за автограф. Записките съдържат текст: Ние се срещнахме с някоя си компания и взехме решение да ви предложим контракт с нея ". Защо - без причини и аргументи ", уточни Панайотов.

" Не можахме да намерим следи за какво стойностите на плановете са избрани такива, каквито са. Отговорната дирекция " Инфраструктура на защитата " не е свършила нищо по това, Нещата са вършени наизуст ", добави той.

Той изясни, че 44 контракта са подписани без супервайзер за съгласуваност на плановете.

Авансовото разплащане за публични поръчки е на 100%.

Според план-графика на осъществяване на договорите за „ Граф Игнатиево “ би трябвало да се правят строителни работи. Това се случва единствено по 3 от тях, останалите са на абстрактен план. 95% от публичните поръчки са предоставени без осъществяване на търг. Те са на обща стойност 160 млн.лв. и единствено 680 000 лева са заделени за компании, селектирани с конкурс.

По думите му някои е решил, че разноските по Граф Игнатиево ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани диалози и договаряния. Но НАТО отхвърля.

" Извършваме дейности по намирането на 53 млн.лв. за създаване на авиобаза " Граф Игнатиево ". Кашата ще докара до закъснение на дейностите с 6 до 8 месеца. Те не са били планувани ", съобщи той.

А обезлесяването на декар в „ Граф Игнатиево “ е коствало 2500 лева Докато в „ Чешнегирово “ е 220 лева

Министър Панайотов показа и резултатите от инспекцията на " Терем ".

" Ръководството на компанията се е употребило от обществени облаги. Извършвани са командировки в чужбина с неразбираема цел, без резултати. Служебни коли са се употребявали за персонални цели ", сподели той.

През 2017 година групата компании „ Терем “ е била за последно на облага.

" Понастоящем имат дарба за ремонт единствено на остаряла руска техника. Техният холдинг, с цел да поддържа останалите си предприятия, е дала заем на стойност 42 млн.лв. с Данък добавена стойност, които в никакъв случай няма да бъдат върнати. Не е направено нищо за модернизирането на групата и усвояването на нови мощности. Дружествата работят на загуба, Съветът на шефовете няма бизнеспрограма. След септември няма да имат контракти и чиновниците няма да получават заплати ", разяснява още Панайотов.

" С над 1000 парцели с отпаднала нужда разполага МО. За тях няма критерии и визия за стопанисване и ръководство. Годишните разноски за тях са 23 млн.лв. ", разгласи още министърът.
https://www.facebook.com/btvnews/videos/971864146897851
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР