* Свидетели сме на създаването на нов световен редВернер Фаслабенд

...
* Свидетели сме на създаването на нов световен редВернер Фаслабенд
Коментари Харесай

Вернер Фаслабенд: Русия атакува, когато Западът беше най-слаб

* Свидетели сме на основаването на нов международен ред
Вернер Фаслабенд е европейски специалист по защитата и сигурността. от 1990 до 2000 година е министър на защитата на Австрия. Президент е на Австрийския институт за проучване на европейската политика за сигурност (AIES).

- Г-н Фаслабенд, сюрпризиран ли сте от съветската инвазия в Украйна?

- През месец юли предходната година Путин оповести своето мнение по историята на Русия и Украйна и акцентира, че Русия, Беларус и Украйна са один народ.

Руският президент не би се занимавал с исторически разбори, в случай че зад това не се криеше нещо доста по-важно - претенциите на Русия за надзор над Белорусия и Украйна.

Военната подготовка след октомври 2021 година беше в тактическо отношение като учебник по военно дело. Русия избра момента, когато съперниците ѝ бяха в най-неблагоприятни условия. От една страна, Съединени американски щати отслабени от изтеглянето им от Афганистан, Германия със едва държавно управление след изборите, Франция с неразбираем излаз от идните избори, английският министър председател в обърканост. 

От друга страна, икономическото развиване на Русия беше удобно - солидна финансова поставка, с цел да издържи несъмнено време на всевъзможни наказания и задоволително високи ресурси от петрол и газ за зимния интервал.Във военно отношение Русия беше планувала всички вероятни сюжети на развиване и реакции на всевъзможни вероятни изненади, тъй че Путин сподели, че е занаятчия на политическата тактичност. Дали обаче тактиката му ще се окаже печеливша, следва да забележим.

- Вероятно обаче и управляващите в Киев също са се подготвяли. 

- Отделянето на Донецката и Луганската национални републики през 2014 година благоприятстваха Киев в построяването на украинско национално съзнание у популацията в останалата част на страната, което по-рано, като се изключи обособени западни области, съвсем отсъстваше. С тази военна интервенция Путин се пробва да компенсира грешката, която Русия позволи последните 30 години, занемарявайки близостта с Украйна и давайки опция да я отдалечат от Москва. През тези години в страната бе основано много необятно антируско придвижване.

- Каква е задачата на Путин - да окупира Украйна, да я сложи под надзор, да покаже военната си мощност?

-Той разгласи, че няма желание да окупира Украйна, което за страна с такава територия и население по този начин или другояче е невероятно. Целта е Украйна да бъде сложена под надзор и това да ускори позицията на Русия в света. Дали това ще е по този начин или не, ще покаже бъдещето.

- Президентът на България Румен Радев съобщи, че Путин може да завоюва войната, само че едва ли ще завоюва мирът. Съгласен ли сте?

- Днес не е ясно дали откакто откри надзор над Украйна, ролята на Русия като международна мощ няма да се намали заради изолацията от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Както и заради попадането й под по-силна взаимозависимост от Китай. Нещата, които стават през днешния ден, несъмнено не са от изгода и за Европейски Съюз в устрема му към по-независима роля в света.

- През последните 20 - 30 години Русия се очерта като една от другите възможности на Европейски Съюз за комерсиално и капиталово съдействие. Днес още веднъж са врагове. Какво ще прави по-нататък Европа?

- За Германия през днешния ден към този момент не Съединени американски щати, а Китай е най-големият търговски сътрудник, освен това с много солидна преднина. На трето място е индийско -тихоокеанският район. Дори и Съединени американски щати да изгубят още повече своето значение или Китай да забуксува, най-динамичните бъдещи пазари се обрисуват в южна и югоизточна Азия - Индия, Пакистан, Бангладеш и така нататък Тези страни през последните десетилетия имат мощен демографски растеж и прогнозата до 2050-та година е, че тяхното население ще се усили с още 500 милиона души.

Но по-важното е, че пораства тяхната междинна класа, която на процедура е притежател на упования през идващите 25 - 30 години нов икономическия напредък в света. В Китай също, само че там към този момент има достигнато известно засищане. За Европа в близкото бъдеще се обрисуват 4 значими пазара - Китай, Съединени американски щати, източна и югоизточна Азия и Русия.

- А Латинска Америка?

- Тя е със относително слаб демографски напредък и едва развиване на междинната класа.Европа ще би трябвало съществено да преориентира своята политика, да излезе от концентрацията си върху Китай и Съединени американски щати и да отдели по-голямо внимание на индийско-тихоокеанския район. 

- Няма ли това да докара до отдалечаване на Европейски Съюз от Съединени американски щати?

- Естествено, интензивността на връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати ще понижава, без значение от това коя партия или кой президент ще бъде на власт в Съединени американски щати. Друг път няма.

- Нов международен ред?

- В момента се основава. И ние сме очевидци на този развой.

- Появи се информация, че украинският президент Володимир Зеленски се е обаждал на австрийския канцлер Нехамер. За какво може да го е търсил?

- Евентуално Австрия като вероятен медиатор и Виена като място за договаряния сред Киев и Москва, а също и като съветник по какъв начин Киев би могъл да поеме статут на неутрална страна.Въпреки че за последното би трябвало на първо време да няма военни дейности, да има работоспособно държавно управление и парламент. И най-важното, да покаже, че желае да излезе от зависимостта на Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР