Световно скаутско джамборе в неизвестност, докато американски и британски групи се изтеглят заради екстремни горещини

...
Световното скаутско джамборе в Южна Корея беше изправено пред призиви
Коментари Харесай

Световното скаутско джамборе в Южна Корея беше изправено пред призиви да бъде отменено в събота, след като големи контингенти от Съединените щати и Великобритания се изтеглиха седмица по-рано поради екстремни горещини и метеорологични условия.

Оттеглянето в събота от САЩ, както и от Сингапур, е нов удар за организаторите и южнокорейското правителство, което в петък обеща повече камиони с вода, климатизирани пространства и медици в опит да спаси събитието.

Температурите достигнаха 34 градуса по Целзий (93 по Фаренхайт) в Saemangeum, близо до град Буан на западния бряг на Южна Корея, където 39 000 участници, предимно скаути на възраст от 14 до 18 години, лагеруваха в петък.

Кристин Сайърс от американския щат Вирджиния каза, че мечтата на 17-годишния й син Кори да участва в джамборето на цена от 6500 долара се е превърнала в „кошмар“.

„Той е много наясно колко пари са това и жертвите, които направихме като семейство, за да му изпратим. Можехме да направим толкова много с тези пари“, каза тя.

В опит да успокои ситуацията президентът на Южна Корея Юн Сук Йол нареди на служителите да пуснат програми за обиколки, показващи корейската култура и природа в Сеул и други градове, достъпни за всички скаути.

Някои държави, включително Филипините и Аржентина, заявиха, че ще останат в къмпинга въпреки предизвикателствата от екстремното време.

„Виждаме някои подобрения около обекта“, каза на пресконференция Марина Рустан, президент на Аржентинската скаутска асоциация. „Имахме думата на ръководството на правителството, че нещата ще се подобрят.

Участник получава медицинско лечение в болница Джамбори по време на 25-ото Световно скаутско Джамборе в Буан, Южна Корея, 4 август 2023 г. Участник получава медицинско лечение в болница Джамбори по време на 25-ото Световно скаутско Джамборе в Буан, Южна Корея, 4 август 2023 г. Ким Хонг-Джи/Ройтерс

Американският контингент ще вземе участие в програма за джамборе в събота, преди да се премести в гарнизона на американската армия Хъмфрис близо до мястото на джамборе в неделя, според имейл, прегледан от Ройтерс.

„Американският контингент на Световното скаутско джамборе взе трудното решение, че ще напуснем мястото на 25-ото Световно скаутско джамборе рано поради продължаващото екстремно време и произтичащите от това условия на мястото на джамборито“, се казва в имейла, изпратен до родителите от американската група медиен екип.

Великобритания, най-голямата група на джамборето, каза в петък, че се премества в хотели в Сеул до края на престоя си, за да облекчи натиска върху мястото.

Британски скаути са били видени да напускат къмпинга с чантите си в Буан в събота сутринта, според свидетел.

Световната организация на скаутското движение каза в изявление в петък, че е помолила Корейската скаутска асоциация да обмисли „алтернативни варианти за приключване на събитието по-рано от планираното и да подкрепи участниците, докато заминат за родните си страни“.

Организаторите ще се срещнат в събота, за да обсъдят дали да продължат, отменят или съкратят събитието, съобщи южнокорейската информационна агенция Yonhap.

Участниците се разхлаждат в зоната за водоснабдяване на къмпинга за 25-ото Световно скаутско джамборе в Буан, Южна Корея, 4 август 2023 г. REUTERS/Kim Hong-Ji Участниците се охлаждат в зоната за водоснабдяване на къмпинга за 25-ото Световно скаутско джамборе в Буан, Южна Корея, 4 август 2023 г. REUTERS/Kim Hong-Ji Ким Хонг-Джи/Ройтерс

Поразени от екстремни горещини, стотици участници в събитието се разболяха и бяха лекувани от заболявания, свързани с жегата, което предизвика оплаквания от родители относно безопасността на техните деца.

Повече от 150 държави са участвали в срещата към петък, според официални лица.

Джамборето е предвидено да продължи до 12 август.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР