Световното потребление на въглища ще достигне и надмине рекордните си

...
Световното потребление на въглища ще достигне и надмине рекордните си
Коментари Харесай

МАЕ: Светът ще изгори рекордни количества въглища заради газовата криза

Световното ползване на въглища ще доближи и надмине рекордните си равнища от 2013 година, защото европейските стопански системи пестят запасите си от природен газ и го компенсират с прекосяване към въглища.

Това оповестява Bloomberg, базирайки се на отчет на Международната организация по енергетика.

Потреблението на въглища в Европейски Съюз се чака да нарасне със 7% тази година, предвижда МАЕ, защото страните се пробват да изпълнят газовите си складове с газ за зимата на фона на все по-несигурни съветски доставки.

Агенцията чака, че мощното търсене на въглища ще продължи през втората половина на годината, откакто редица страни от Европейски Съюз удължиха живота на въглищните електроцентрали или ги отвориха още веднъж, с цел да подсигуряват енергийните си доставки.

Търсенето на въглища нараства, макар че страните са дали обещание да понижат въглеродните излъчвания през идващите години, което ще изисква ограничение на потреблението на най-замърсяващите изкопаеми горива.

Енергийният бранш ще има максимален принос за настоящето нарастване на потреблението в Европейски Съюз, като съгласно Агенцията търсенето на електрическа енергия ще нарасне с 16% през 2022 година

Потреблението на въглища в Европа се е нараснало с 14% предходната година, защото стопанската система се възвръща от карантините поради Ковид, което ще понижи търсенето на електрическа енергия.

Председателят на Европейската комисия предизвести страните от Европейски Съюз да не се връщат към потреблението на изкопаеми горива и да усилват вложенията във възобновима сила на фона на понижените доставки на газ от Руската федерация.

Цените на газа в Европа скочиха с 20% до близо 2300 $ за 1000 кубически метра, откакто " Газпром " понижи доставките./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР