Световноизвестният тенор Хосе Карерас е в България за концерта си

...
Световноизвестният тенор Хосе Карерас е в България за концерта си
Коментари Харесай

Хосе Карерас пред Деси Банова: За тежката диагноза, музиката и приятелството му със Стоичков

Световноизвестният тенор Хосе Карерас е в България за концерта си на 3 декември в Зала 1 на НДК. Броени дни преди дълго чаканото музикално събитие, в искрено изявление пред Деси Банова-Плевнелиева, той отвори сърцето си и разкри какво е целият свят да те обича и да имаш безчет награди. Какво е за огромния гений да е бил част от великите Трима тенори?

Хосе Карерас разкри душата си и описа по какъв начин се е преборил с левкемията, макар че докторите не са му давали никакъв късмет.

Ето какво още сподели великият тенор пред Деси Банова:

Несъмнено Вие сте един от най-известните тенори за всички времена – обичан по целия свят, с голям брой награди и оценки. Какво е чувството да пишете история?

Усещането е, че имам огромен шанс, защото моята специалност е и моето предопределение. А да имам опцията да развъртвам професионалния живот, тъй че да се трансформира в нещо толкоз близо до мен – това е най-големият разкош, на който може да се радва човек.

В продължение на десетилетия Вие, Лучано Павароти и Пласидо Доминго имате голям триумф и изправяте публиката на крайници. Как бихте описали годините в състава на тримата тенори?

Това беше фантастично преживяване. Ние също така бяхме и доста положителни другари, изпитвахме огромно удивление един към различен. И считам, че между тях бяхме напълно разнообразни персони. Изглеждахме по друг метод, имахме разнообразни гласове, интерпретирахме по друг метод. Но това сътвори нещо като химия сред нас и хората, които не познават доста от близко операта или класическата музика, се радваха на нашите осъществявания и това нас ни прави доста щастливи, само че и ни оказва чест, че сме имали опцията да проведем тези концерти дружно.

В пика на своята кариера Вие чувате от лекарите доста тревожна диагноза – левкемия. Лекарите не Ви дават никаква вяра, само че Вие успявате да успехите в борбата с левкемията. Кое Ви оказа помощ да надвиете заболяването?

Първо, попаднах в ръцете на извънреден медицински екип. Освен това се радвах и на помощта на фамилията си и на близки другари. В моя случай това беше една чудна обстановка, в която вълна от състрадание ме заля – аз получих извънредно доста известия и писма от хора по целия свят.

Те несъмнено са се молили за Вас.

Да, и аз по този начин мисля. Това беше чудодейно и ми даде извънредно доста сили. Беше доста значимо за мен по това време. Изключително значимо.

Имате български ученик - Росен Ненчев! Той е доста непосредствен мой другар.

О, това е забавно. И също по този начин имам един доста специфичен другар, който няма нищо общо с музиката, само че известно време е живял в Барселона. Мисля, че той е доста добре прочут и на Вас, и на страната. Това е Христо Стоичков. Когато той играеше в Барселона, ние се виждахме понякога. Изключителна персона, доста избухлив прелестен човек.

На 3 декември българската аудитория ще има невероятния шанс да се наслаждения на Вашия именит глас. Аз съм сигурна, че в Зала 1 на Националния замък на културата ще има тържество на музиката. Можете ли да ни дадете подсказка какво да чакаме?

С годините се занимавам по-малко с опера, тъй като времето лети, само че се пробвам да пея творбите и песните, които публиката ще хареса. Надявам се, че публиката в България, в София, ще хареса програмата, която ще им представим. Включва известни песни, които се надявам, че ще се харесват на хората.

Цялото изявление с Хосе Карерас гледайте във видеото!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР