Световноизвестният неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес ще оперира двама български пациенти

...
Световноизвестният неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес ще оперира двама български пациенти
Коментари Харесай

Световноизвестен неврорентгенолог ще оперира мозъчни аневризми с български екип



Световноизвестният неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес ще оперира двама български пациент и на 9.09.2021, взаимно с началника на Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ доцент Станимир Сираков . Проф. Хенкес е в топ три на неврорентгенолозите в Европа. Той идва в България по покана на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ , която го номинира за Доктор Хонорис Кауза на Медицински университет - София поради приноса му в образованието и поддръжката на български експерти.

Ден след взаимните интервенции, на публична гала в МУ, немският професор ще бъде почетен с влиятелното отличие . Световноизвестният неврорентгенолог ще вземе присъединяване и в Balkan Endovascular Course, който се провежда от проф. Иво Петров и Българското кардиологично сдружение.

Пациентите, които ще бъдат третирани от проф. Хенкес и доцент Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България, са с извънредно комплицирани аневризми в мозъка и в противоположен случай трябваше да бъдат лекувани в чужбина.

 Станимир Сираков

Първият пациент е на 38 година и е диагностициран с доста комплицирана и сложна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е сложена откакто младият мъж получава пристъп и е ориентиран към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “. На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за доста рискова интервенция (над 20-30 % възможност да загине) и го поучават да потърси помощ в чужбина, при по-опитен експерт. „ Случи се по този начин, че по-опитният експерт идва при нас, нямаше по какъв начин да не се възползваме от този случай и да дадем късмет за живот на един младеж “, изяснява доцент Станимир Сираков.
Вторият пациент е жена, на 62 година с доста сложна аневризма, която екипът на доцент Сираков съумява да третира в изострен интервал. „ Технически тя съставлява огромно предизвикателство. Затова желаеме да го създадем дружно с проф. Хенкес и да почерпим от неговия опит “, признава българският експерт.

Жената е с две огледални аневризми , еднато от които е изкървяла преди 8-9 месеца. Това наложило животоспасяваща интервенция в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, която минала сполучливо. Междувременно обаче другото образувание също почнало да пораства и да провокира тежка неврологична симптоматика. Въпреки че съгласно околните интервенцията е подобрила доста положението на пациентката, тя към момента е надалеч от изцеление. Жената ще бъде дефинитивно здрава откакто взаимния екип от проф. Хенкес и доцент Сираков изолират и втората аневризма. Ако не се предприеме нещо, контузията и страданието на мозъка ще се задълбочат, което ще докара до тежки последствия за пациентката. Това оповестяват от УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР