Световноизвестните одитори от KPMG връщат 2 от годишните отчети на

...
Световноизвестните одитори от KPMG връщат 2 от годишните отчети на
Коментари Харесай

KPMG връща 2 отчета при Каримански: половин милиард кредити „неубедителни” в IBank за половината му директорски мандат

Световноизвестните инспектори от KPMG връщат 2 от годишните доклади на Инвестбанк , до момента в който изпълнителен шеф там е сегашният претендент за гуверньор на Българска народна банка Любомир Каримански . Защо? Става дума за общо половин милиард лв. заеми, добити " с обезпечения, които не съумяват да убедят ” оценителите – т.е.  заемите са де факто необезпечени.

 

Това са годините 2012 и 2013, когато същите проблеми, и то в много по-малко процентно съответствие към портфейла си, има банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка. И двете са определяни като " гнили ябълки ” в отчетите на американските посланици у нас. Дали говорителката на държавното управление – наложеният правист Лена Бориславова, е права да се тормози от ново КТБ, в случай че Каримански стане гуверньор на Българска народна банка?

Най-страшно е ситуацията през 2012 година Тогава KPMG открива, че 39% от целия кредитен портфейл – 305 млн. от 782 млн.лв. на Инвестбанк, са точно такива " неубедително обезпечени ” заеми.

 

За 2013 година са открити от инспекторите 187 млн.лв. неприятни заеми – борчове, просрочени повече от 6 месеца, на които кой знае за какво банката с изпълнителен шеф Каримански начислява едвам 6,4 млн.лв. хранителни запаси.

 

Крушката си има опашка, би споделил някой в диалог за гнили и негнили ябълки,тъй като значима част от въпросните заеми в действителност са отпуснати за компании към притежателите, за които пък през 2002 и 2012 година Върховният касационен съд към този момент е оповестил, че придобиването на акциите им от трезора е незначително.

Утре ще разкажем по какъв начин при ръководството на Каримански банката се самоизточва през не прекомерно хитра имотна скица с присъединяване на офшорки.

Цялото инфо е почерпено от сигнал до Българска народна банка на акционерите в Инвестбанк с необезсилени от Върховния съд акции Тодор Стоянов и Кирил Льосков.

 

 

Радостина Тонева

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР