Световният пазар на втечнен природен газ демонстрира умерен ръст, като

...
Световният пазар на втечнен природен газ демонстрира умерен ръст, като
Коментари Харесай

Shell прогнозира 20 % ръст на търсенето на LNG в света през 2020 г.


Световният пазар на полутечен природен газ показва сдържан растеж, като съгласно данните през 2018 година, търсенето се е нараснало с 9 % или с 27 млн. тона – до 319 млн. тона. Очаква се през 2020 година търсенето да доближи 384 млн. тона. Това се споделя в прогнозата за LNG-пазара на англо-холандската компания Royal Dutch Shell (LNG Outlook 2019).

„ Втечненият природен газ ще остане най-бързорастящият източник. Очакваме, че растежът на търсенето на полутечен природен газ ще продължи в целия свят – главно в Азия и Европа “, се споделя в прогнозата.

Shell отбелязва, че броят на страните, внасящи LNG през 2018 година е достигнал 42. В частност към тях към този момент са се включили Панама и Бангладеш. Най-голям вносител остава Япония, следвана от Китай и Южна Корея. Освен това вносът на полутечен природен газ в Китай се е нараснал с 40 % в годишно изражение или с 16 млн. тона. Индия и Пакистан също имат забележителен дял при растежа на търсенето на полутечен природен газ през предходната година.
„ Вносът на LNG от азиатските страни през 2018 година още веднъж надвишава упованията, като на тях се пада целият растеж при предложенията. През 2019 година предложенията за LNG съгласно упованията ще се усилят с още 35 млн. тона. Според прогнозата, този растеж ще бъде обхванат от страните в Европа и Азия “, означават от Shell.

Средната дължина на договорите за доставка на LNG през 2018 година е повишена до 13 години от 6 години през 2017 година Общото количество от договориран полутечен природен газ се е нараснало двойно, достигайки 600 млн. тона. Едновременно е скочило и количеството на спотовите доставки, превишавайки 1400 броя.
Окончателни капиталови решения през 2018 година са били признати за нови индустриални мощности в размер от 21 млн. тона, до момента в който през предходните две години е ставало въпрос единствено за 7 млн. тона. Shell отбелязва, че повишаването на броя на дълготрайните контракти би трябвало да подтиква притокът на вложения в нови LNG-проекти, само че към момента продължава да се чака недостиг на предложенията на пазара на полутечен природен газ в средата на 2020-те години.

Пълният отчет на Shell може да бъде прочетен на: https://www.shell.com/energy-and-innovation/natural-gas/liquefied-natural-gas-lng/lng-outlook-2019.html

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР