Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига

...
Световният младежки камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) пристига
Коментари Харесай

World Youth Chamber Orchestra и Светлин Русев закриват МФ "Софийски музикални седмици"

Световният юношески камерен оркестър World Youth Chamber Orchestra (WYCO) идва за първи път в България за два неповторими концерта със световноизвестният български цигулар Светлин Русев. Диригент е маестро Дамиано Джурана.

Бургас е първият град, където ще изнесат първия концерт.  Музика от Верди, Паганини и Сарасате ще прозвучи на 30 юни от 20.00 часа в Културен Дом „ НХК “. Вход свободен.

На 2 юли оркестърът ще закрие 53-тия Международен фестивал " Софийски музикални седмици " .

Младежкият оркестър WYCO репетира при отворени порти в Национално учебно заведение за музикално и театрално изкуство " Проф. Панчо Владигеров " Бургас от 27 юни .

Програмата на WYO с диригент Маестро Дамиано Джурана и солист Светлин Русев

Н. Паганини – " I palpiti’’ за цигулка и струнен оркестър
Н. Паганини – " Moto perpetuo’’ за цигулка и струнен оркестър
Н. Паганини – " La Campanella’’ за цигулка и струнен оркестър
Бизе/Сарасате – " Кармен фантазия’’ за цигулка и струнен оркестър
Дж. Верди – Квартет в Е moll

Светлин Русев гостува на " Артефир ". Чуйте повече от звуковия файл.

Маестро Дамяно Джурана и WYCO (Световният юношески камерен оркестър)

 Маестро Дамиано Джурана Името на Маестро Дамяна Джурана се свързва с WYO, Световния юношески оркестър, който той основава през 2001 година В основата му лежи новаторската концепция на Маестро Джурана да твори музика, като съчетава отдаденост както към изкуството, по този начин и към обществени дела. В тази концепция той вгражда своя преподавателския и артистичен опит. Оркестърът е формиран от най-хубавите студенти от консерватории, академии и университети, представящи петте континента. Световният юношески оркестър включва повече от 400 музикални институции от цялостен ​​свят. В художественото му управление участват представители на Моцартеум в Залцбург, на Тринити Колидж в Лондон и на Висшето учебно заведение в Тросинген.

Светлин Русев 

 Светлин Русев След като печели Първа премия в първото издание на необятно известния през днешния ден Международен конкурс Сендай през май 2001 година, харизматичният виртуоз на цигулката Светлин Русев се радва на блестяща интернационална кариера, обвързвана с доста от най-големите концертни зали по света, измежду които Болшой спектакъл и зала Чайковски в Москва, Сънтори Хол в Токио, Центъра за изкуства в Сеул, зала Плейел, UNESCO, Театър Шан-зЕлизе, Театър Шатле, Сите дьо ла Мюзик и Театър дьо ла Вил в Париж, зала България, зала Бела Барток в Будапеща, Алте Опер във Франкфурт, Концертхаус в Берлин, Културен център Кирчнер в Буенос Айрес, Пале дe боз ар в Брюксел и Двореца на Организация на обединените нации в Женева.

Интензивната му концертна дейност го води на всички места по света. Солира под палката на именити диригенти като: Мюнг-Вун Чунг, Леон Флайшер, Йехуди Менухин, Юзо Тояма, Марек Яновски, Емануел Кривин, Франсоа-Ксавие Рот, ЖанЖак Канторов, Денис Ръсел-Дейвис, Лионел Бренгие, Емил Табаков, Найден Тодоров и други

Притежава извънредно необятен репертоар, вариращ от барока до актуалната музика и известните жанрове. Паметни са и неговите осъществявания на музика от български и славянски композитори.

След сполучливия запис на композиции от Панчо Владигеров с пианистката Елена Розанова (Амброази), Светлин Русев прави компактдиск на цигулковия концерт на Карл Амадеус Хартман с Оркестър д`Оверн, както и записи на цигулкови сонати от Е. Григ и Н. Метнер с пианиста Фредерик Д`Ория – Никола. Излиза и неговият компактдиск " Огън и лед ", включващ Първия цигулков концерт на Панчо Владигеров и Цигулковия концерт на Ян Сибелиус, със Симфоничния оркестър на Българското национално радио под диригентството на Емил Табаков. Последният запис на Светлин Русев е албумът Midnight Bells, осъществен в креативно партньорство с надарената пианистка Йоръм Сон (YESM & ART).

В сегашния миг, в допълнение към неговата интензивна и стремителна артистична кариера, Светлин Русев е професор в влиятелната Haute École de Musique в Женева, откакто в продължение на 10 години преди този момент преподава като професор и в Националната висша консерватория в Париж. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика по целия свят. Паралелно с това е поредно артистичен консултант на Софийската филхармония, а и артистичен консултант на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “ в родния си град Русе.

Светлин Русев е притежател на голям брой награди от редица влиятелни интернационалните състезания, измежду които състезанието в Индианаполис, Лонг-Тибо и Мелбърн.
Снимки – Община Бургас По обявата работи: Милена Очипалска
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР