Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват,

...
Световният икономически растеж продължава да разочарова, търговските напрежения се запазват,
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева ще се бори с кризите и спадовете в световната икономика

" Световният стопански напредък продължава да разочарова, комерсиалните напрежения се резервират, а дълговото задължение е на исторически високи равнища. В тази конюнктура незабавният ми приоритет за МВФ е да се помогне на членовете да минимизират риска от рецесии и да са подготвени да се оправят с стопански спадове. " Това споделя в първото си изказване новият ръководещ шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, което беше публикувано от пресслужбата на Фонда.
Тя е изправена пред редица провокации – задаващата се нова криза на международната стопанска система, комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, намаляването на световните неравенства, битката с климатичните промени.
" Не бива да губим от взор дълготрайната си цел - поддръжка за рационални парични, фискални и структурни политики за създаване на по-силни стопански системи и възстановяване на живота на хората. Това значи, че би трябвало да се захващаме и с проблеми като неравенствата, климатичните опасности и бързите софтуерни промени ", отбелязва тя в изказването си.
Българската стана първата жена началник на МВФ от страна с разрастваща се стопанска система. Постът не значи, че страната ни ще има безграничен достъп до външно финансиране, а носи авторитет за България и дипломатически лостове за въздействие. Кристалина Георгиева ще бъде 12-ият ръководещ шеф на МВФ от основаването на организацията след Втората международна война.
Българката благодари на членовете на МВФ от целия свят и на Изпълнителния съвет за поддръжката на кандидатурата ѝ и оказаното доверие. Кристалина Георгиева ще встъпи публично в служба от 1 октомври.

I am honored to have been selected as the Managing Director of @IMFNews. I look forward to joining the IMF’s committed staff in serving our 189 member countries. Together, we will work to build stronger economies and improve people’s lives everywhere.
— Kristalina Georgieva (@KGeorgieva) September 25, 2019
" За мен е чест, че бях избранa за изпълнителен шеф на МВФ. Очаквам с неспокойствие да се причисля към ангажирания личен състав на МВФ в обслужването на нашите 189 държави-членки. Заедно ще работим за построяването на по-силни стопански системи и подобряването на живота на хората на всички места ", написа Георгиева в Twitter.
МВФ е интернационалната организация, която се грижи за ръководството на международната финансова система, като следи валутните курсове, платежните салда, предлага техническо и финансово съдействие на своите членове и търси рисковете в световната стопанска система.
Организацията е основана през 1944 година в американското градче Бретън Уудс по време на следвоенна конференция, целяща да реорганизира интернационалните парични потоци. В началото в МВФ членуват единствено 44 страни, до момента в който през днешния ден членовете ѝ наброяват 189 страни. Седалището на организацията е във Вашингтон.
" МВФ работи като един тип световен надзирател. Организацията следи освен икономическата и финансовата политика на своите 189 членове, само че и цялостната интернационална стопанска система ", написа Ева Кавано в разбор за онлайн изданието на RTE.
Георгиева акцентира основното значение на МВФ за стабилността на международната стопанска система. " Виждала съм персонално в моята страна и в доста други страни от какъв брой огромно значение е Фондът за страните в рецесия и какъв брой е значимо да проправим път към стабилността и устойчивия напредък ", написа тя.
Управляващият шеф на МВФ може да употребява въздействието си пред обособените страни и организации - като Световната банка и Организацията за икономическо и обществено развиване, с цел да подчертае източниците на риск, да изяснява и предизвестява за световни провокации и вероятните изходи от проблематични обстановки. Практиката досега демонстрира, че мнението на шефа на МВФ се взима поради при решаването на съвсем всички интернационалните стопански или обществени тежки въпроси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР