Световният ден на недоносените деца тази година бе отбелязан с

...
Световният ден на недоносените деца тази година бе отбелязан с
Коментари Харесай

Фондация „Нашите недоносени деца“ предлага безплатен достъп до видео ресурси за родители и специалисти

Световният ден на недоносените деца тази година бе маркиран с 5-дневна онлайн конференция „ РОДЕНИ ТВЪРДЕ РАНО: медицински и обществени аспекти на развиването на недоносените деца “.
обезпечава безвъзмезден достъп до скъпи видео запаси с водещи експерти от конференцията „ Родени прекомерно рано “ за всички родители и искащи да се осведомят. Видеата са налични гратис на особено основаната страница на Фондацията, след регистрация.
На първата по рода си онлайн конференция, Фондация „ Нашите недоносени деца “ събра водещи експерти в разнообразни области, които дадоха скъпи препоръки и насоки по въпроси към пренаталната грижа през бременността и предварителната защита на преждевременното раждане, грижи в неонатологията, следене и следващи здравословни провокации, както и изцяло развиване на децата, родени по-рано.
Конференцията се организира в 5 тематични панела, като присъединяване взеха водещи неонатолози, акушер-гинеколози, рехабилитатори, офталмолози, стоматолози, психотерапевти, психолози, консултанти по кърмене, логопеди, ерготерапевти и други.
Началото бе сложено с акцент върху грижата преди и по време на бременността. Бяха наранени значими тематики като вярно следене на бременността, профилирани прегледи, хигиена на бременността, орално здраве и другарство с детето още от утробата.
Водещи експерти в региона на неонатологията като проф. доктор Боряна Слънчева, доцент доктор Ралица Георгиева, споделиха скъпа информация за болничната среда и грижата за недоносените бебета. Бе наранена и тематиката за психическите тествания пред родителите и нуждата от оказване на психическа поддръжка, както за фамилиите, по този начин и за медицинските експерти.
“Когато бебето се роди недоносено, това отключва цяла палитра от усеща в родителите. Тези усеща постоянно включват виновност, безизходност и боязън. В болката си доста родители се усещат сами… Това усилва потребността от пространство, където родителите могат да споделят достоверните си прекарвания с други родители, преминаващи или минали по същия път. ”, изясни Ния Коновска, психолог и семеен психотерапевт, за психическите компликации, които изпитват родителите на недоносени деца.
Бяха обхванати и дълготрайните здравословни провокации пред децата, родени прекомерно рано. Д-р Бояна Петкова описа повече за плана на Фондация „ Нашите недоносени деца “ за основаване на Национална стратегия за следене на прибързано родените деца до 7-годишна възраст и рекомендации, по отношение на нужната законодателна смяна.
 Редица известни персони почетоха благотворителната Вечер на чудесата Редица известни персони почетоха благотворителната " Вечер на чудесата "
Събитието е част от тазгодишната акция на Фондация „ Нашите недоносени деца “ На 14 ноември 2018 година, за първа година у на...
“Проследяването на недоносеното бебе е един план, по който работим взаимно с фондация “Нашите недоносени деца ” от най-малко 3 години. За страдание единственото, с което сега разполагаме като национална стратегия за следене на недоносените деца е един план, който стои в Министерството на здравеопазването и чака да му пристигна времето.Смисълът на една национална стратегия е точно всички деца и фамилии да получават еднообразно и задоволително положително равнище на грижата, а страната да поеме функционалностите си, тъй като в доста обстановки родителите се оказват принудени да влагат огромен финансов запас в следенето на децата си, който не е по силите на всички. Ние считаме, че грижата за недоносените деца, както и за други уязвими пациентски групи, би трябвало да е прерогатив на страната. ”
Медицинските и развитийни експерти споделиха скъпи препоръки за цялостното развиване на недоносените деца, в това число храненето и кърменето през първата година, двигателното развиване, концепцията за комплексната грижа и ранното диагностициране на “невидими ” нарушавания.
“Храненето през първата година дефинира развиването на мозъка и надлежно интелекта на детето. Недоносените деца са със повишени хранителни потребности, тъй като имат доста висок ритъм на напредък и постоянно съпътстващи хронични болести, по тази причина и храната, която одобряват е от извънредно значение… Не можем да кажем, че кърмата е най-хубавото за бебето - освен това - тя е биологична норма. Няма нищо друго, с което да можем да я сменяем и да я доближим по състав… Тя е идеалната храна за вярното развиване на тялото, мозъка и имунната система на бебето. ”, изясни доктор Диана Аргирова, неонатолог, по тематиката за кърменето и храненето в първата година на бебетата.
Темите на конференцията покриха съществени въпроси, които биха били доста потребни освен за родителите на недоносени бебета, само че и за всички родители, които биха желали да получат информация от медицински експерти, обвързвана с нужното следене и прегледи в границите на бременността. Лекциите биха дали скъп взор върху засегнатите тематики и на студенти по медицина, както и експерти, работещи в областта на ранното детско развиване.
Желаещите да поддържат активността на Фондация “Нашите недоносени деца ” за възстановяване на грижата за недоносените деца, могат да го създадат с подаяние по банковата сметка на Фондацията или с дарителски SMS с текст DMS BEBE на къс номер 17 777.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР