Световните цени на основните зърнени и маслодайни култури, млечни и

...
Световните цени на основните зърнени и маслодайни култури, млечни и
Коментари Харесай

Световните цени на основните храни спадат през октомври

Световните цени на главните зърнени и маслодайни култури, млечни и месни артикули, както и на захарта спадат през октомври. Индексът за цените на храните в света, изчисляван от Организацията за земеделие и издръжка (FAO) и отразяващ техните месечни промени, се намали с 1,3% по отношение на септември до 176,4 пункта.

Показателят обаче се задържа с 2,5% над равнището си от октомври 2016 година С изключение на зърнените култури цените на всички останали борсово търгувани храни, включени в изчисляването на показателя, се намалиха през октомври, се прецизира в известието на организацията към Организация на обединените нации.

Зърнените култури са поскъпнали нищожно на месечна база, само че към този момент са със 7,4% над равнището си от октомври предходната година. Котировките за пшеницата се намаляват като цяло поради предлагането на огромни партиди за експорт от Черноморския район и усилването на конкуренцията сред експортьорите. Цената на царевицата в Съединени американски щати обаче се покачва, до момента в който в Южна Америка предлагането на обилни количества на пазара докара до поевтиняването й, означават специалистите на организацията, написа sinor.bg.

Цените на маслодайните култури и растителните масла регистрират спад от 1,1% през октомври по отношение на септември най-много с помощта на понижението на цените на палмовото и соевото масло и се приближават до равнището си от преди година. Понижаването на борсовите котировки за слънчогледовото олио, обусловено от предлагането на обилни количества на пазара в Черноморския район, също способства за намаляването на цената на подиндекса.

С най-голяма заслуга за поевтиняването на храните в света през октомври са млечните артикули, чийто подиндекс регистрира спад от 4,2% по отношение на септември, като това е първото му намаляване от май тази година. Той обаче се задържа със17,5% над равнището си от октомври 2016 година Поевтиняха маслото и сухите млека, до момента в който цените на сирената бяха релативно постоянни.

Ценовият индикатор за месните артикули се намалява с 0,9% през октомври на месечна база, запазвайки наклонността към сдържан спад, почнала през юли. Свинското и овчето месо поевтиняха, говеждото нарастна, а цената на пилешкото остана постоянна.Спадът при свинското се дължи на мощната конкуренция сред експортьорите и вялото търсене за импорт през последните месеци.

През октомври цената на захарта се намали с 0,7% по отношение на септември, задълбочавайки спада за последните 12 месеца до 36%. По-добрите от досегашните вероятности за реколтата от захарно цвекло в Европейски Съюз и увеличението на производството в Русия обусловиха упованията за растеж на предлагането и това продължи да натиска цените.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР