Световните цени на хранителните суровини са достигнали близо седемгодишен максимум

...
Световните цени на хранителните суровини са достигнали близо седемгодишен максимум
Коментари Харесай

ООН отчете рекорден ръст на цените на храните


Световните цени на питателните първични материали са достигнали близо седемгодишен най-много през януари тази година, заяви Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие, представена от ТАСС. Организацията отбелязва, че покачването на цените на продуктите в света продължава към този момент осми следващ месец.

Средната стойност на показателя на продоволствените цени на ФАО, отразяващ месечните промени на международинте цени на главните типове хранителни артикули, е достигнала през януари 113,3 пункта, което е с 4,3 % над нивото от декември, оповестява БНР.

Според отчета, поместен на уеб страницата на организацията, това е най-високото ниво на показателя от юли 2014 година. Най-силно е повишаването на зърнените храни, растителните масла и захарта.

Индексът за цените на зърнените храни за един месец е повишен със 7,1 на 100, което ФАО изяснява с внезапно повишаване на царевицата, с 11,2 на 100, надвишавайки с 42,3 на 100 нивото от януари 2020 година.

Цените на пшеницата са се повишили с 6,8 на 100 поради дейното международно търсене и предстоящото понижаване на размера на продажбите от страна на Русия, където от март 2021 година митата за експорт на пшеница се усилват двойно.

Индексът на цените при растителните масла се е покачил с 5,8 на 100 до най-високо ниво от май 2012 година. Причина за това е по-малкият от предстоящото размер на произвеждане на палмово масло в Индонезия и Малайзия поради дефицита на трудова миграция, както и стачките в Аржентина, показва ФАО.

Индексът на цените на захарта се е повишил с 8,1 на 100 по отношение на декември, на млечните артикули - д 1,6 на 100, а на месото - с 1 %.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР