Световните покер серии (WSOP) са печелени от удивителни хора. Един

...
Световните покер серии (WSOP) са печелени от удивителни хора. Един
Коментари Харесай

Най-странните победители в Световните покер серии

Световните покер серии (WSOP) са печелени от удивителни хора. Един нямал визия какво да прави с $10 млн., различен изгубил 1/4 от наградата, а трети прекатурна цялата промишленост.

Главното събитие на Световните серии всяка година е шампионатът по безлимитен Тексас холдем (Texas Hold `em - при него на масата има до 5 отворени карти, които са общи и всеки състезател може да ги употребява за формиране на своя комбинация). Той се организира в Rio All Suite Hotel and Casino в Лас Вегас, вноската за присъединяване е $10 000, а край масите сядат хиляди, които мечтаят да завоюват милиони. Ето историите на няколко индивида, които реализираха тази фантазия. 

 

Крис Мънимейкър (премия от $2.5 млн.)

Крис е един от тези, които вечно трансформираха тази промишленост. През 2003 година индивидът с подобаващата фамилия (Moneymaker - машина за пари) стига до основния шампионат онлайн, като внася всичко на всичко $39, и печели $2.5 млн. Той сподели, че може да се успее и с дребна вноска и феновете на игри с карти, геймъри и търсачи на лесни пари се насочват към покера, който придобива настоящия си вид - с милиони играчи, хиляди ежедневни онлайн шампионати и кеш игри.

Бащата на Крис го среща с картите - учи го на блекджек, а един път пред очите му отваря куфарче със извоювани на карти $50 000, което поразява детето. В колежа Крис чува за спортните залагания и в първата си година изкарва от тях $60 000, които след това проиграва на 4 мача. След това се отхвърля от алкохола, приключва университет, дами се, стартира работа като пътуващ търговец и обикаля Щатите. След атентатите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати анулират краткотрайно вътрешните полети и с цел да изкарва нещо, Крис стартира да играе покер онлайн. После се връща към остарялата работа, само че продължава да играе и покер.

През 2003 година Мънимейкър се записва на шампионат против $39 и даже не забелязал, че това е спътник - една от квалификациите за Световните серии. Дотогава нито един път не бил играл в шампионат онлайн и считал, че бързо ще отпадне. Но много умерено минал във втория, а след това и в третия ден. Оказвайки се на ТВ масата, той се демонстрира като благ, малко свенлив сладур, който играе добре и нападателно. Даже отстранява двукратния международен първенец Джони Чен, чието наличие изначало го сковава.

За всеобщо учудване Мънимейкър стига до хедсъпа (финалната двойка играчи) против професионалиста Сам Фархи, който отхвърля да си поделят парите, считайки успеха за вързана в забрадка. Но Крис съумява да го блъфира и повежда. В последното разпределяне на масата има отворени J♠ 5♠ 4♣, Фархи има J♥ 10♦, а Крис - 5♥ 4♠, и двамата залагат всичко. Крис прави търн (отваряне на четвърта карта на масата) - 8♦, а по-късно и ривър (пета карта) - 5♣, и печели, създавайки Ефекта " Мънимейкър ", поради който хората се втурват да играят покер като луди.

След данъците Крис остава с чисти $800 000, които дава на жена си, с която се е развел по нейно желание веднага след шампионата. Оттогава съумява да се ожени още един път, става дипломат на покера и драговолно споделя историята си. Продължава да играе, като извоюваните от покер пари от него досега са $3.7 млн. 

 

Грег Реймър (премия от $5 млн.)

Реймър става първенец на идната година. Но печели два пъти повече пари поради Ефекта " Мънимейкър ", тъй като през 2003-та в основното събитие на Световните серии вземат участие 839 души, а през 2004-та те към този момент са 2500.

Дотогава Реймър е юрист по патентите във фармацевтична компания, само че играел нелошо в лимитния холдем. Още през 1995 година спорел със брачната половинка си, че може да стане покер експерт. По това време получава и прозвището Fossilman ( " Изкопаемото " ), тъй като за кард холдър (предмет, който играчите поставят върху картите си по време на раздаване) употребява камъче със следи от вкаменелости. Пак него употребявал и в Световните серии, а при значимите раздавания надявал кръгли холографични очила - като очите на гущер, които, дружно с нападателния му жанр на игра, ужасявали противниците.

Оттогава Реймър не е печелил доста пари от WSOP, въпреки да е показвал постоянни резултати в сериите Heartland Poker Tour (последната му победа там е от 2019-а). Написа книгата " Печелившата турнирна тактика на Изкопаемото " и приготвя още две.

 

Джейми Голд (премия от $12 млн.)

ТВ продуцентът Джейми Голд е индивидът, взел най-големия приз в историята на Световните покер серии. Веднага след това той отива на съд, защото анонимен спонсор, който платил присъединяване му в шампионата, изисква дял. Конфликтът въпреки всичко е позволен със съглашение.

Голд е феномен. От шестте турнирни дни, в 4 той приключва като чип водач (човека с най-вече извоювани пари). Създава си неособено прелестен облик: прекомерно приказва край масата, нервира съперниците. Не е чудно, че те твърдо не му вярвали. Той казвал, че блъфира - те се оттегляли; обявявал че има отлична ръка - те наддавали. А Голд не лъжел, по тази причина пред него купчината чипове все растяла.

След успеха си Джейми не става суперзвезда на покера. Рядко играе пред аудитория, въпреки да са го виждали и на шампионати с вноска $60. Но пък провежда огромни благотворителни шампионати и шоу стратегии с покер. Понякога дава изявленията, а в Туитър сам се назовава бизнес ангел.

 

Петер Ийстгейт (премия от $9.15 млн.)

През 2008 година датчанинът Ийстгейт стана най-младият победител в Световните серии - единствено на 22 година, като в хедсъпа побеждава руснака Иван Демидов. През 2009-а печели турнира Caribbean Adventure и получава $343 000, става втори в Европейския покер тур и 8-и пак на същия тур през 2010 година

През същата тази 2010-а Петер разгласи, че зарязва покера и дори предложи на аукцион шампионската си гривна, дарявайки цялата сума от $147 000 на УНИЦЕФ. В този интервал той пътешестваше, играеше покер, имаше спонсорски контракт с покер платформа, която покриваше загубите му при игра онлайн. Но си остана интроверт - камерите и вниманието го смущават.

А най-вече за решението му да се откаже повлия световното по футбол през 2010 година Година по-рано Петер започва да залага на спорт и за 9 месеца проиграва малко повече от $500 000. На Мондиал`10 първоначално изкарва $500 000, само че на 1/4-финалите към този момент е обратно с $1.2 млн. За да ги избие, залага нови $500 000 - че Испания няма да стане международен първенец... Така проиграва общо съвсем $2 млн.

Ийстгейт осъзнава, че става подвластен от
хазарта и руши живота и покер кариерата си. В шампионатите онлайн е печеливш, само че онлайн отива на високи предели, където попада на хора, играещи по-добре. Петер живя в Англия няколко години, по-късно се върна в Дания и стартира да търси себе си. През 2013-а искаше да стане инженер, учи 4 месеца и се провали на 4 изпита. След това замисляше да бъде преподавател, само че след 3 месеца преподаване се отхвърли. Сега живее непретенциозно в Дания. Прави доста разходки, прекарва всеки ден " както останалите прекарват неделите " и споделя, че има пари за 200 години напред.

 

Мартин Якобсон (премия от $10 млн.)

Шведският експерт Мартин Якобсон е най-титулуваният състезател, стигнал до финалната маса през 2014 г. Там играе превъзходно, съсредоточено и съвсем не позволява неточности. Дори поставя своите почитатели на далечните редове, с цел да не го разсейват. В хедсъпа играе против норвежеца Стивенсон и печели. А по-късно изпада в необичайно положение. Спомня си, че след успеха отлита за Мексико, където уединен броди по плажа и се пробва да свикне с мисълта, че към този момент има $10 млн. - желал успеха, само че нямал никакъв капиталов проект.

Губи мотивация - съвсем 2 година не можел да се насили да играе против доста по-гладните за награди противници. След това осъзнал, че покерът се е изменил - появили се така наречен солвъри (програми, подсказващи оптимално отиграване в избрани ситуации) и би трябвало да учи още много. Сега все още играе в дребни шампионати онлайн, само че от дълго време не е сядал на финални маси. 

Извън покера Якобсон написа туитове в поддръжка на Грета Тунберг и прави подкасти. Стана биохакер, занимава се със смесени бойни изкуства и мечтае да основе франчайз за здравословен фастфуд.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР